Etiopien vil øge indsatsen for at få blandt andet Egypten til at acceptere stort dæmningsprojekt. Egypterne frygter, at det kan få betydning for adgangen til vand. Men den omstridte dæmning vil komme alle lande, som Nilen løber igennem, til gode, forsikrer Etiopien. Den etiopiske regering vil nu lægge flere kræfter i at overbevise sine nabolande om, at de ikke skal være imod det gigantiske dæmningsprojekt, der er ved at blive bygget i Etiopien. ”Den Store Etiopiske Renæssance”-dæmning er et 6.000-megawatt vandkraftprojekt til 4,2 milliarder dollars, som er et vigtigt led i Etiopiens planer om at blive Afrikas største eksportør af elektricitet. Den egyptiske regering har strittet imod projektet, fordi den mener, at Egypten vil tabe penge på projektet, og at det vil skade miljøet. Men det, det vejer tungest for Egypten, er, at landet er dybt afhængigt af vand fra Nilen til sine landbrugsarealer. Allerede i dag importerer Egypten en betydelig del af sine fødevarer fra andre lande, og hvis vandmængden i Nilen falder, frygter de egyptiske myndigheder, at det kan få konsekvenser for den hjemlige fødevareproduktion. ”Den egyptiske regering forventes at holde op med dens beskyldninger mod Etiopien om at krænke internationale principper og indse de fordele, dæmningen vil medføre for det egyptiske folk”, siger Dina Mufti, talsmand for det etiopiske udenrigsministerium, til netavisen InDepthAfrica.com. Han tilføjer, at projektet ikke vil blive sløjfet på trods af Egyptens protester, og at Etiopien er i sin fulde ret til at udnytte flodens potentiale. Fra internationale organisationer har der været krav om, at Etiopien undersøger de miljømæssige konsekvenser af dæmningsbyggeriet, men hidtil er der ikke foretaget nogen grundige undersøgelser, skriver netavisen International Business Times. Et spørgsmål om liv eller død Egypten har tidligere meddelt, at landet betragter spørgsmålet om dæmningen og de konsekvenser, det vil have for vandforsyningen, som et nationalt sikkerhedsspørgsmål. ”Det er et spørgsmål om liv eller død, et nationalt sikkerhedsanliggende som vi aldrig kan gå på kompromis med”, sagde en talsmand for Egyptens udenrigsministerium i sidste måned til britiske BBC. Nilen er med sine ca. 6650 kilometer verdens længste flod. Den består af to dele – Den Hvide og Den Blå Nil – som udspringer i henholdsvis Victoriasøen i Uganda og Tanasøen i Etiopien og mødes i Sudan. Den omstridte dæmning skal efter planen stå klar i 2017 og bygges på en del af Den Blå Nil, som løber gennem Etiopien. Omkring to tredjedele af den samlede vandmængde i Nilen kommer fra Den Blå Nil. Nilen løber gennem ni lande, inden den udmunder i Middelhavet.
Relaterede artikler
Studiepladser til afrikanske studerende: Udviklingsbistand eller hjernetyveri?
Afgangsskærmen i Addis Ababas lufthavn bekymrer udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. De mange flyafgange mod Beijing, Shanghai og Mumbai skaber bekymring…
“Ingen logik” i hærens afslag: USA skyder nye fredsforhandlinger i gang i Genève
I Genève går en ny runde af fredsforhandlinger om krigen i Sudan i gang onsdag. Men det bliver efter alt…
Derfor kræver disse 10 humanitære kriser stadig din opmærksomhed
I begyndelsen af dette år skrev vi denne analyse, hvori vi understregede, at mens konflikterne i Gaza og Ukraine fortsat…
Hun fik 10 års fængsel for at demonstrere: “I har taget fejl af TikTok-generationen”
Dette interview fandt sted ved den pro-palæstinensiske teltlejr ved Københavns Universitet, umiddelbart efter at universitetet imødekom en række af de…
EU’s nye bedste ven: Egyptens autoritære hersker
Egypten skal blandt andet forhindre sine egne og andre landes borgere i at søge mod Europa. Det kan være mennesker…
Når Øst og Vest mødes og samarbejder i Syd
Et imponerende og kæmpemæssigt nyt bygningskompleks har rejst sig i udkanten af Etiopiens kæmpemæssige, kaotiske hovedstad Addis Ababa. Jeg blev…
Patriarkatet hærger på nettet: Online vold vokser, men det gør modstanden også
I Danmark har vi fulgt med i, hvordan falske nøgenbilleder af den amerikanske sanger Taylor Swift og den tidligere danske…
Explainer: Fra revolution til militærregime, hvor står Egypten i dag?
Da hundredtusindvis af egyptere samledes på Tahrirpladsen midt i Cairo for at kræve præsident Hosni Mubaraks afgang i 2011, opstod…
Digital aktivisme er Queer-bevægelsens tveæggede sværd: “Jeg lever et dobbeltliv, også blandt queerpersoner”
Med en krøllet mullet, en to-go kaffe i hånden og et kæmpe smil på læben møder Jay os i et…
Fandenivoldske og uden filter – Arabiske Gen Z’ere spyr feministisk ild ud på sociale medier
Hvorfor skal jeg pakke mine meninger ind i vat? spørger den nye generation af digitale, feministiske aktivister. Med TikTok-videoer og…
Færdige med at holde kæft og være dydige – nu giver de seksualundervisning på Instagram
Minimal til ikke-eksisterende seksualundervisning i store dele af Mellemøsten, kombineret med en patriarkalsk kultur, har gjort mange arabiske kvinder skamfulde…
Glem Silicon Valley: Avantgarden for tech-til-forandring taler arabisk
Lige nu sætter mellemøstlige normbrydere igen dagsordenen på sociale medier med hashtagget Free Palestine, der kræver social og politisk retfærdighed…