EU langt fra at indfri løfte om udviklingsbistand

cimg1064
Thomas Jazrawi

24. juni 2015

I år skulle EU’s andel af u-landsstøtte have nået den magiske grænse på 0,7% af BNP, men man er stadig ikke på sporet af at nå dette mål.

Det fremgår af en ny vurdering af EU’s udviklingsbistand, der blev offentliggjort tirsdag.

Det sker lige før den vigtige konference om udviklingsfinansiering, som foregår i Etiopiens hovedstad Addis Ababa fra d. 13. juli.

I forhandlingsteksten til konferencen er der en opfordring til alle rige lande om at yde 0,7% af deres BNP til udviklingstøtte i 2020. Både Kommissionen og Parlamentet i EU presser medlemslandene til at komme op på det anbefalede niveau.

På et ministerådsmøde i EU i maj blev man da også enige om at genbekræfte målsætningen.

Men siden da er der kommet endnu et slag mod ambitionen, da den finske regering har meldt ud, at man agter at skære u-landsbistanden med 43%.

Udviklingskommissær: Det overordnede billede er opmuntrende

Udover niveauet af bistanden er der opløftende konklusioner i vurderingen af EU’s udviklingsindsats, mener kommissæren for udvikling og samarbejde, kroaten Neven Mimica.

”Det overordnede billede fra rapporten er opmuntrende: 23 ud af 41 EU-forpligtelser er blevet imødekommet eller er på vej til at blive imødekommet. 9 områder er delvist af sporet, og kan nås”, lyder det i en kommentar til rapporten på kommissærens hjemmeside.

Han fremhæver, at EU gør det godt på områder omkring handel og ”aid for trade” (udviklingsstøtte til handel med udviklingslande). Det går ligeledes fint med klimafinansiering (fast-start finance), og hjælp til at mobilisere indenlandske ressourcer i udviklingslande, påpeger udviklingschefen.

”EU har været foregangsland i at generere nye finansielle ressourcer og blande offentlige og private midler til bæredygtig udvikling i de seneste år, og det betaler sig: over 1,3 milliarder Euro årligt bliver nu genereret gennem innovative finansieringskilder og EU har hjulpet med at frigøre investeringer til en estimeret værdi af 44 milliarder Euro i partnerlande”, forklarer han.

Mimica mener også, at den overordnede EU-støtte til verdens fattige er beundrelsesværdig.

”Mellem 2004 og 2010 blev den officielle udviklingsbistand til udviklingslande øget med næsten 70% eller over 20 milliarder Euro. Dette er den største stigning blandt ”traditionelle” donor-lande. Kollektivt er EU’s udviklingsbistand  vurderet til at blive 0,44% af BNP i 2015, hvilket er markant over andre donorer, der rapporterer til OECD”, anfører han, og fortsætter:

”Vi forbliver den globalt største yder af finansiel støtte til udviklingslandene med vores udviklingsbistand, der var på 58,2 milliarder Euro i 2014. Samtidigt, er det klart, at som en konsekvens af den økonomiske krise er vi faldet bagud med vores ambitiøse målsætning – vi kan og må gøre mere og gøre det bedre”.

Store forskelle mellem landenes niveau af udviklingsbistand

EU’s samlede udviklingsbistand dækker over kæmpestore forskelle. Danmark er sammen med Luxemburg, Storbritannien og Sverige de eneste medlemslande, der overholder 0,7%-målsætningen.

Holland har i mange år været oppe over det anbefalede niveau, men er fra 2013 kommet under det.

Blandt bundskraberne er flere lande i øst. Slovakiet, Litauen, Portugal og Bulgarien ligger på et niveau, der svarer til 0,08% af BNP. Sidstnævnte land har imidlertid rejst sig fra niveauet i 2006, der lå på 0,00%.

Et stort og indflydelsesrigt land som Tyskland ligger på 0,41% i 2014 lige under EU-gennemsnittet.

Sverige topper med 1,10%, mens Luxemburg holder niveauet på 1,07%. Danmark er den tredjestørste bidragsyder med 0,85% i 2014.

Man kan downloade vurderingen her: https://ec.europa.eu/europeaid/eu-accountability-report-financing-development-2015_en

Her kan man læse Kommissær Neven Mimicas indlæg om rapporten: http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/mimica/blog/findings-latest-eu-accountability-report_en