Få et unikt indblik i det politiske liv i Colombia

Laurits Holdt

3. november 2014

Ny danskproduceret film om borgmesteren, der begejstrede befolkningen i Colombias hovedstad Bogotá med sin kamp mod korruptionen og den politiske indspisthed. Mød ham og oplev ham debattere med journalisten og Latinamerikakenderen Niels Lindvig.

Colombia er landet med verdens længst varende interne konflikt, og et land præget af omfattende korruption og ekstrem vold udført af såvel guerillagrupper, paramilitære grupper som militæret. Det er også et land hvor forfølgelse af politiske modstandere og undertrykkelse af medier og journalister hører til dagens orden.

Sådan skriver DIPD, Dansk institut for partisamarbejde, i en pressemeddelelse mandag. Den fortsætter:

Men der findes også et andet Colombia, som vi i Danmark ikke har hørt ligeså meget om som forsøgene på at finde en løsning på den lange væbnede konflikt.

Det er de mange forandringer, som filosoffen og akademikeren Antanas Mockus skabte som borgmester i hovedstaden Bogotá, og den nytænkning som han tog initiativ til, da han stillede op som præsidentkandidat.

Det handler filmen ”Life is Sacred” om – en historie om en frygtløs politiker og hans begejstrede til- hængere i form af en hær af unge mennesker, der håber på forandring, og som bruger blyanter og balloner, flashmobs og mimere til at ændre et samfund hærget af korruption og vold.

Antanas Mockus besøger København i forbindelse med verdenspremieren på filmen, og DIPD har fået mulighed for at bruge denne lejlighed til at sætte fokus på fredsprocessen i Colombia. Det mener vi er mere nødvendigt end nogensinde, bl.a. fordi den danske regering har besluttet at give højere prioritet til samarbejdet mellem Colombia og Danmark i de kommende år.

Journalisten Niels Lindvig er én af de bedste kendere af udviklingen i Latinamerika, og han har bl.a. boet og arbejdet i Colombia. Fra den tid kender han både udviklingen i Bogotá, da Antanas Mockus var borgmester, samt den bredere politiske udvikling i Colombia.

Ny dansk ambassade i Colombia

Colombia er ikke ét af Danmarks vigtige samarbejdslande, når det gælder det traditionelle udviklingssamarbejde.

På udenrigsministeriets hjemmeside kan man læse følgende begrundelse for at Danmark nu har åbnet en ambassade i landet:

  • For det første at Colombia økonomisk er en af de vigtigste spillere i Latinamerika. Landet har en meget åben økonomi, er på vej til at blive regionens tredjestørste økonomi efter Brasilien og Mexico med et stort marked på 46 millioner indbyggere, og der er et stort potentiale for dansk erhvervsliv. En handelsaftale mellem EU og Colombia er netop trådt i kraft.
  • For det andet er den politiske forsoning/konfliktløsning i landet på rette kurs, og når den interne konflikt i Colombia er bilagt, vil landet blive en vigtig politisk aktør i regionen, som Danmark har interesse i at have en tæt dialog med.
  • For det tredje vil den danske ambassade kunne assistere det stigende antal danske virksomhe- der med interesse i Colombia til at etablere sig på det nye marked og bidrage til at styrke den politiske dialog med landet.

Omkring det nuværende danske engagement i Colombia skriver udenrigsministeriet, at den danske eksport til Colombia i 2012 steg med 57 procent. Vareeksporten udgjorde i 2012 659 mio. kr. – særligt medicin og farmaceutiske produkter samt maskiner og maskintilbehør; der er 27 danske virksomheder etableret i Colombia og der er potentiale for øget turisme fra Danmark, når den interne konflikt er bilagt.

Filmens intentioner

Interesserer man sig for politik, så har man muligvis en drøm om, at samfund kan blive ægte demokratiske. At politikere er hæderlige, og at politiske magtspil kan være retfærdige. Hvorefter man sandsynligvis får prædikatet: håbløs drømmer.

Demokratier er gennemsyret af erhvervsinteresser, uden at vi af den grund kalder dét for korruption. Politikere lyver og snyder og kommer med tomme løfter, glemt dagen efter valget. Taburetten kommer til hver en tid før integriteten. Alt det, accepterer vi i højere og højere grad, bliver normen.

I Latinamerika er udsigterne endda mere dystre. Korruption er en urokkelig realitet, og valg vin- des af de, som mest effektivt snyder, køber sig til fordele, truer og lyver. I Colombia er det politi-ske system gennemkorrumperet, og narkobaroners, guerillagruppers og paramilitæres politiske indflydelse er enorm.

Og så, midt i alt det, står Antanas Mockus og insisterer på, at det hele godt kunne være anderledes. Og han viser, at det er muligt. Ham har jeg fulgt gennem fem år, fordi hans historie bliver ved med at fascinere mig. Både når den viser mig, at samfund kan forandres. Og når den taler til mig, om det at være menneske.

“Life is Sacred” er et vidnesbyrd om en mand, som er ‘larger than life’. Han har givet mig unik adgang til de mest intime og dramatiske øjeblikke i hans politiske liv. Filmen er et vidnesbyrd om fem afgørende år i Colombias historie, på vej mod afslutningen af den længst varende væbnede konflikt i verden idag. Antanas spiller en afgørende rolle for denne udvikling, og vi har været med på første række.

Bag om produktionen

Arbejdet med filmen tager sin første begyndelse i 2009, da Andreas Dalsgaard bliver bedt om at instruere det, der bliver filmen “Cities on Speed – Bogotá Change” om denne verdens megabyer.

I Colombias hovedstad Bogotá møder han byplanlæggeren Penalosa og filosoffen Antanas Mockus, begge tidligere borgmestre i byen. De to hader hinanden af et godt hjerte og mener, at den anden uretmæssigt stjæler æren for at have vendt udviklingen i Bogotá på enestående vis.

Efter filmens premiere vender Andreas Dalsgaard i 2010 tilbage til Colombia og opdager til sin forbløffelse, at de gamle fjender har forsonet sig.

Sammen har de nu stiftet Den Grønne Bevægelse, gjort karismatiske Antanas Mockus til frontfiguren og taget pointer og slogans til sig, som Andreas Dalsgaard havde præsenteret for dem i destillerede form i sin film om deres borgmesterperioder.

På den baggrund går arbejdet med ”Life is Sacred” i gang. Den grønne bevægelse, som en revitaliseret Antanas Mockus står i spidsen for, bruser frem på en flodbølge af unge, engagerede mennesker.

Når instruktøren spørger dem hvorfor, svarer mange, at de har set ”Bogotá Change”, en film med et rigt efterliv på net og sociale medier.

I dén film har de mødt en mand, som allerede dengang var et særsyn i politik. En mand under hvis periode ved magten kriminaliteten var faldet med 70 procent. Som havde ændret byens trafikkultur, ikke ved at sætte mere politi i gaderne – men ved at ansætte mimere. Og som tilbød, at folk kunne få lov at betale en ekstra- skat på 10 procent, hvis de havde tillid til byens myndigheder. Den ekstraskat valgte over 50.000 borgere af sig selv at betale.

For Andreas Dalsgaard og hans hold er der ikke andet at gøre nu end at tænde kameraer og dokumentere den demokratiske revolution, som ser ud til at skulle strømme gennem Colombia.

Ingen aner, hvad kampagnedagen vil bringe. Vil 10.000 møde op? 20.000? På det tidspunkt fører Mockus’ lejr med 50 procent, og hans nærmeste tilhængere begynder så småt at fordele ministerier.

Resten skal opleves på lærredet. For Andreas Dalsgaard fortsætter med at tænde sit kamera og gå tæt på, i årevis efter den grønne, brusende bølge. Og har ved fem års vedholdende filmarbejde skabt en film, som var blevet sendt direkte retur til manuskriptforfatteren, hvis dens ind- hold havde været fiktion. For den dér historie, den er for usandsynlig.

Om arrangementet

Arrangementet finder sted tirsdag 11. november kl. 14 til 16 i Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3 i København.

Filmen vises ikke til arrangementet men den kan ses på dokumentarfilmsfestivalen CPH:DOX følgende steder:

  • Grand Teatret (mød instruktøren), 8. november kl. 21.00
  • Cinemateket (+ debat), 10. november kl 16.30
  • Dagmar Teatret, 13. november kl 12.00

Yderligere informationer og tilmelding sker ved henvendelse til:

Jakob Grandjean Bamberger
38 40 28 06
[email protected]