Faldende skovrydning i Indonesien er godt nyt for orangutangen

orangutang_i_skov
Thomas Jazrawi

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Red Orangutangen:

De nye tal kommer fra Global Forest Watch og bryder med en kedelig tendens, hvor den årlige afskovning af primærskov i perioden 2000 til 2012 ellers steg med 47.600 hektar årligt i gennemsnit.

I 2012 var Indonesien således det land i verden med den største afskovning, da rekordhøje 840.000 hektarer primærskov forsvandt.

Dermed er der i perioden 2000-2012 blevet ryddet et areal svarende til halvdelen af England (seks millioner hektar primærskov).

Derfor er det en god nyhed at skovrydningen næsten blev halveret i 2013, især hvis det ikke blot er et enkeltstående tilfælde for 2013, men er et tegn på en varig udvikling. Det mener Marie Sigvardt, projektleder i Red Orangutangen.

”Hvis tallene er rigtige, så er Red Orangutangen glade for, at der endelig er tegn på forbedringer efter næsten et årti med stigende skovrydning. Men det er også ved at være sidste udkald, hvis orangutangens naturlige habitat, og dermed orangutangen skal reddes”, siger hun.

I samme tråd udtaler lederen af World Ressource Institute, Doktor Nirarti Samadhi, i en pressemeddelelse:

”Selvom den nye data er opløftende, er der stadig plads til forbedringer i håndhævelsen af lovgivningen og indenfor datagennemsigtighed, inklusiv bedre samarbejde mellem myndighederne, virksomheder og civilsamfundsorganisationerne til at promovere bæredygtige produkter, styrke skovlovgivningen og forbedre kortlægningen af skovområderne”, forklarer han.

Orangutangen trues af skovrydningen

I løbet af de seneste 20 år er 80 procent af orangutangens naturlige levesteder forsvundet på Borneo og Sumatra, som er de eneste to steder, hvor menneskeaben med over 97 procent af vores DNA, lever.

Især oliepalmeplantager er skyld i, at afskovningen af orangutangens levesteder foregår med rasende fart. Således står Indonesien og Malaysia for knap 90 procent af verdens palmeolieproduktion der bruges i omkring en tredjedel af supermarkedernes varer.

Grundet den massive afskovning på Borneo er orangutangen truet. Ifølge et tidligere estimat fra The Orangutang Land Trust falder orangutangbestanden med omkring 3.000 orangutanger årligt.

I alt estimeres det optimistisk, at der er under 50.000 individer tilbage på Borneo og under 7.000 på Sumatra, hvilket svarer til at bestanden er faldet med omkring 80-90 procent på bare 100 år.

Borneos regnskove indeholder unik biodiversitet og afhjælper klimaforandringer

Orangutangen er blot et eksempel på den unikke biodiversitet, som Borneos regnskov rummer. Skovene er hjemsted for 17% af verdens fuglearter, 16% af verdens reptil-amfibier, 12% af verdens pattedyr og 10% af verdens planter.

Eksempelvis kan man finde 264 træarter på bare 1.12 hektar Borneansk regnskov og i alt rummer regnskoven over 700 træarter, hvoraf 155 er endemiske.

Derudover rummede Indonesiens regnskove oprindeligt over 22 millioner hektarer tørvemoser, der udleder helt op til 20 gange mere CO2 end normale regnskove når de fældes.

Alene rydningen og dræningen af disse tørvemoser udleder cirka 700 millioner tons CO2 om året og er et kæmpe klimaproblem.

Red Orangutangen bidrager til at bevare regnskoven

I 2013 fik Red Orangutangen i samarbejde med sin lokale partner BOS permanent fredet et tørvemoseområde på 3.090 km2, kaldet Mawas, der er cirka på størrelse med Fyn.

Området, der er beliggende i den centrale Kalimantan-provins på Borneo, har længe været truet af palmeolievirksomheder som vil rykke ind og rydde skoven til fordel for oliepalmeplantager.

Derfor inkluderer BOS’ arbejde en genopretning af naturen, en øget patruljering i grænseområder samt at facilitere en bæredygtig udvikling i lokalsamfundet.

Mawastørvemosen huser cirka 3.000 vilde orangutanger og er dermed et af de vigtigste områder for Borneos orangutangbestand. Derfor glæder det Red Orangutangen, at området er blevet fredet.

”Red Orangutangen ser naturbevarelse som en vigtig del af organisationens arbejde. Ved at bevare orangutangernes naturlige levesteder såsom Mawastørvemosen, er vi både med til at sikre orangutangens overlevelse og mindske klimaforandringerne,” udtaler Marie Sigvardt.

Fredningen af Mawastørvemosen er blot et af flere initiativer som Red Orangutangen arbejder med i Indonesien.

Red Orangutangen finansierer verdens største rehabiliteringscenter for nødstedte orangutanger, samarbejder med lokalbefolkningen for at skabe bæredygtige indtægtskilder, samt genopretter og patruljerer skovområder mod illegale aktiviteter.

I løbet af de sidste tre år har Red Orangutangen genudsat 136 orangutanger og planlægger genudsætningen af yderligere orangutanger i beskyttet regnskov.