Fisk i stedet for pirateri

Forfatter billede

Uden danske bistandsmidler er det på et år lykkedes for en dansk non-profit NGO, Fair Fishing, at skabe forbedringer og ny optimisme i fiskeriet i den skrøbelige stat Somaliland på Afrikas Horn.

Mandag aftens Horisont på DR1 handler om rederidirektør Per Gullestrup, der står i spidsen for et dansk fiskeprojekt, Fair Fishing, i Somaliland.

Per Gullestrup har haft problematikken med pirater helt inde på livet, idet han selv har fået kapret et skib i det piratfyldte farvand.

Hans mission er at skabe indtægtsmuligheder for unge somaliere, så de ikke bliver fristet af tilværelsen som pirat.

Fair Fishing har med et samlet årligt budget på to millioner kroner skabt en fiskeristation med 11 lokalt ansatte på havnen i Berbera.

Stationen kan håndtere ét ton fisk om dagen med høje hygiejnestandarder. Frisk fersk fisk kan nu håndteres med hurtig og effektiv nedisning.

Det er dokumenteret, at der er meget store mængder af spisefisk ud for Somalilands kyst, og at der på bæredygtig vis kan fiskes langt mere end i dag.

Der findes stort set ingen lokal fiskeindustri i Somaliland i dag. Fair Fishing mener, at der er et stort potentiale for at udvikle fiskeriet, så man dermed kan tilbyde et alternativ til en tilværelse som pirat eller et liv i fattigdom.

Ingen Danida-støtte

Fair Fishing har modtaget blandt andet lastbiler, beskyttelsesudstyr, uniformer, stålborde og knive fra danske virksomheder, der har støttet projektet.

Selve fiskeristationen i Berbera er skabt af 5 kølecontainere, som Mærsk-koncernen har skænket til FairFishing. Fordi konceptet er så enkelt, vil det let kunne kopieres i andre havnebyer. Det demonstrerer en ny og inkluderende tilgang til udvikling af fiskerisektoren.

Der er blandt andet på grund af FairFishings indsats en voldsomt øget interesse for fiskeri i det meget fattige traditionelle nomadeland. Der er nu nye muligheder både for økonomisk vækst og legal beskæftigelse via fiskeri, som bliver en langt vigtigere sektor i Somalilands kommende planlægning.

Fair Fishing samarbejder tæt med Somalilands regering. FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation FAO bruger FairFishing til distribution af materiel til fiskerne på grund af NGOens tætte lokale kontakter, og Fair Fishing samarbejder med Verdensbanken om undervisning af fiskerne.

Det næste skridt i processen er træning af fiskerne og en beskeden opgradering af udstyret til fiskeriet. Som det er i dag, svarer det samlede fiskeriudstyr på Somalilands største fiskerihavn i Berbera kun til hvad en enkelt stor dansk fiskekutter rummer.

Danida har ikke ønsket at støtte FairFishing, oplyser organisationen. Derfor søger den for øjeblikket donormidler til at kunne fortsætte projektet.

Horisont genudsendes tirsdag kl.15.10 til 15.35 – se
http://www.u-landsnyt.dk/radio-tv/2014-05-06

Bestyrelse:

Claus Bindslev, formand, medstifter, direktør i Bindslev A/S (mob. 25.34.83.84)
Nils Wang, næstformand, kontreadmiral og chef for Forsvarsakademiet
Mahad Aden, næstformand, intern revisor i Nationalbanken
Per Gullestrup, bestyrelsesmedlem, Partner i Clipper Group.
Christian Balslev Olesen, bestyrelsesmedlem, landedirektør i Malawi for Folkekirkens Nødhjælp
Said Hussein, bestyrelsesmedlem, generalsekretær i Somalia Diaspora Organisation
Knud Vilby, bestyrelsesmedlem, medstifter, udviklingsjournalist mob 60.73.22.43 [email protected]

Sekretariatschef: Carl-Jørgen Bindslev, pensioneret uddannelseschef i UCC (mob. 25.34.54.64) [email protected]
Projektchef og fiskerifaglig ekspert: Kurt Bertelsen Christensen, fiskeskipper (mob. 53.34.71.07)

Årligt budget: Kr. 2 mio.
Fair Fishing,Somaliland-Danmark kan støttes gennem støttemedlemsskaber.

Projektet kan følges på www.fairfishing.org og på www.facebook.com/fairfishing.org