Flere FN-soldater til Sydsudan

Forfatter billede

Resolutionen er udarbejdet af USA og en reaktion på voldsomme kampe, som har kostet flere hundrede livet i hovedstaden Juba i den seneste tid, skriver flere nyhedsmedier fredag.

FN-missionen i Sydsudan, Unmiss, vil dermed bestå af 17.000 mand. Unmiss er blevet stærkt kritiseret for ikke at have beskyttet civile, da FN's anlæg blev angrebet i sidste måned.

Regeringen omkring præsident Salva Kiir er kritisk over for det nye mandat, hvilket øger risikoen for direkte sammenstød mellem landets regeringsstyrker og FN-soldaterne. Se dog også http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54638#.V644hhyQe0M

Den nye resolution omfatter ikke en våbenembargo, som amerikanske politikere har krævet, men FN truer med en mulig embargo mod Afrikas yngste nation, der opnåede selvstændighed fra Sudan i juli 2011.

Efter flere års borgerkrig underskrev Kiir og oprørslederen Riek Machar en fredsaftale i august 2015, som indebar at Machar skulle være vicepræsident.

Siden er over 70.000 flygtet over grænsen til Uganda, viser tal fra FN.

Titusinder er dræbt og 2,5 millioner drevet på flugt i borgerkrigen, som brød ud i 2013. Over seks millioner er afhængige af nødhjælp.

Ingen fred i kimingen

DR online skriver lørdag, at seniorforsker Frederik Rosén fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) peger på flere faktorer, der betyder, at en afslutning på konflikten er uden for rækkevidde.
 
“Volden har været ekstrem, det politiske klima er fuldstændig utilregneligt, forsøget på at opbygge statslige strukturer er fejlet, og Sydsudan er dertil et kæmpe område, så det er svært at forestille sig, at man med 17.000 soldater kan dæmme op for konflikterne mellem de forskellige grupper”, siger han.

Regeringen vil ikke samarbejde

De fredsbevarende styrker i Sydsudan har fået mandat til at beskytte civile, FN-ansatte og andre nødhjælpsarbejdere med alle nødvendige midler.
 
Hvis en fredsbevarende mission skal lykkes, afhænger det ifølge Frederik Rosén i høj grad af, at FN bliver inviteret af det pågældende land, og at der er en regering at samarbejde med om langsigtede løsninger.
 
Det er der ikke i Sydsudan.

Meget bekymrende

Den manglende samarbejdsvilje betyder ifølge Frederik Rosén, at FN-missionen taber politisk legitimitet i Sydsudan og kommer i opposition til regeringen og præsident Salva Kiir. I værste fald kan det føre til væbnede sammenstød.
 
“I Sydsudan har vi at gøre med en præsident, som slår hælene i, når det internationale samfund bruger en masse penge på at beskytte hans borgere. Det er i virkeligheden en helt absurd situation”, mener Frederik Rosén.