Flygtninge strømmer ud af Libyen

Forfatter billede

af Lisbeth Engbo
Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp klar til at hjælpe flygtninge fra urolighederne.

Egyptere på flugt fra uroen i Libyen venter på at gå om bord på et skib i den tunesiske by Zarzis den 2. marts 2011.

“Hvis situationen forværres i Libyen, kan konsekvenserne for den libyske civilbefolkning blive dramatisk. Så frygter vi, at også familier med børn og gamle begynder at flygte. Og den situation er vi nødt til at forberede os på,” siger katastrofechef i Folkekirkens Nødhjælp, Lisa Henry.

Folkekirkens Nødhjælp har indtil videre bevilget 750.000 kr. til nødhjælpsartikler til flygtninge fra urolighederne i forbindelse med den civile opstand i Libyen.

”Via ACT Alliancen har vi et team på vej, der skal vurdere, hvordan vi bedst kan hjælpe flygtningene,” siger katastrofechef Lisa Henry

ACT Alliancen vil i første omgang hjælpe flygtninge, der er kommet ind til Tunesien. Her klumper 75.000 mennesker sig sammen ved grænsen, fordi de ikke har hverken transport eller ved, hvor de skal gøre af sig selv.

“Gennem vores kontakter i området hører vi, at mange af flygtningene er gæstearbejdere, der vil væk fra urolighederne. De skal hjælpes, så de hurtigst muligt kan vende tilbage til deres hjemlande. Det er en opgave, som EU landene burde kunne hjælpe med. Men hvis familier begynder at strømme over grænsen, kan der blive behov for at oprette egentlige flygtningelejre, siger Lisa Henry.

Indtil videre er 147.000 mennesker flygtet til Tunesien, Niger og Egypten, hvor de belaster i forvejen fattige lokalsamfund. Samtidig hober flygtninge sig op på den libyske side af grænsen, hvor de ikke kan komme videre, fordi grænseovergangene er lukkede. De har hverken adgang til vand, mad, toiletter eller tag over hovedet.

Hjælp til demokratiet
“På længere sigt, vil Folkekirkens Nødhjælp sammen med ACT Alliancen have fokus på, hvordan vi kan bakke op om demokratiudviklingen og styrkelse af civilsamfundet i Mellemøsten og det nordlige Afrika. Her kan vi trække på vores erfaringer fra Malawi, Gaza og Sydsudan, hvor vi har været med til at hjælpe civilsamfundet på vej,” siger generalsekretær Henrik Stubkjær.