FN beder om 22,5 milliarder dollars til hjælp i 2018

21203330289_38f8978025_b
Krigen i Syrien og hjælp til de syriske flygtninge fylder i FN's årlige appel.
Foto: Syria Freedom (CC/arkiv)
Forfatter billede

Knap 136 millioner mennesker i verdens konfliktzoner får behov for hjælp og beskyttelse i det kommende år. Af dem kan omkring 91 millioner forvente at få hjælp.

”UN humanitarian overview for 2018”, som blev præsenteret i Genève fredag. FN’s humanitære indsatsplaner giver et overblik over, hvad der allerede nu forventes at være af udgifter til at hjælpe mennesker i de dele af verden, der er ramt af konflikt, epidemier eller naturkatastrofer.

Det er først og fremmest ofre for krig og konflikt, der er afsat penge til. Således er i alt 45 procent af de penge, man forventer at bruge i 2018, øremærket til Yemen og Syrien samt til at hjælpe flygtninge i Syriens nabolande.

Thorning: Vi skal hjælpe med at opbygge modstandsdygtighed

I 2017 havde OCHA bedt om 22,2 milliarder dollars og havde ved udgangen af november fået 13 milliarder dollars fra internationale donorer. Det er ny rekord, oplyser OCHA.

Hjælpeorganisationer og internationale donorer gik sammen for at bekæmpe hungersnød i Sydsudan, Somalia, det nordøstlige Nigeria og Yemen. De har endvidere trappet op for at yde hurtig hjælp til rohingya-muslimer, der flygter fra vold i Myanmar. Denne krise er blevet betegnet som verdens hastigst voksende flygtningekrise. Over 620.000 mennesker er flygtet i løbet af tre måneder.

”Men vi har også brug for regeringer og institutioner til at tage en langsigtet tilgang ved at tackle årsagen til disse kriser såvel som symptomerne. Ved at mægle fredsaftaler, investere i uddannelse, hjælpe samfund med at opbygge modstandsdygtighed over for klimachok og råbe op, når folk forfølges. Hvis dette ikke sker, vil vi fortsat se et rekordhøjt niveau af lidelse,” siger hun i pressemeddelelsen.

Stigende behov for hjælp i afrikanske lande

I 2018 er det ventet, at der fortsat vil være stort behov for hjælp i Nigeria, Sydsudan og som nævnt også i Yemen samt i Syrien og i de nabolande i regionen, der har taget imod et meget stort antale syriske flygtninge.

I nogle lande vil behovet for hjælp falde, men forblive stadig betydelige, lyder vurderingen fra OCHA. Det gælder blandt andet Afghanistan, Etiopien, Irak, Mali og Ukraine.

Samtidig ventes behovet for hjælp at vokse væsentligt i Burundi, Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo, Libyen og Somalia.