FN udvider i København

Laurits Holdt

FN’s organisation for flygtninge UNHCR flytter 125 medarbejdere i FN-Byen i København. I forvejen har verdensorganisationen 1250 medarbejdere fra otte underorganisationer i bygningen i Københavns nordhavn.

FN’s flygtningeorganisation UNHCR’s afdeling for fundraising skal i fremtiden ligge sammen med en række andre FN-organisationer i den stjerneformede FN-by i Københavns Nordhavn, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag aften.

Aftalen underskrives i tirsdag af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og FN’s Flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres, på et møde i New York i forbindelse med FN’s Generalforsamling.

UNHCR samarbejder med den private sektor

UNHCR’s afdeling for fundraising har fokus på at styrke det innovative samarbejde med den private sektor, der i stigende grad er interesseret i at støtte flygtninge og internt fordrevne verden over. I 2012 udgjorde bidrag fra den private sektor mere end 750 millioner kroner og forventes at stige yderligere i de kommende år.

”UNHCR er verdens største nødhjælpsorganisation. Deres afdeling for fundraising spiller en vigtig rolle i indsatsen for at skaffe penge til at hjælpe verdens 50 millioner flygtninge, og jeg hilser de 125 medarbejdere velkommen i København,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Sjette største FN-by

FN-byen huser i forvejen otte FN-organisationer og 1250 medarbejdere. København er dermed verdens sjette største FN-by.

Det er den danske stat, der betaler huslejen for FN-organisationerne.

De otte organisationer er

* FNs udviklingsprogram, UNDP
* FNs miljøprogram, UNEP
* FNs befolkningsfond, UNFPA
* FNs børnefond, UNICEF
* FNs kontor for projektledelse, UNOPS
* FNs organisation for ligestilling, UN WOMEN
* FNs fødevareprogram, WFP
* Verdenssundhedsorganisation, WHO

Desuden bor Global Green Growth Institute (GGGI), den internationale migrationsorganisation, IOM og UNICEF Danmark i FN-byen.

FN køber stort ind i Danmark

”FN-organisationerne har stor glæde af FN-byen. De nyder godt af samarbejdet med andre FN-organisationer. Målet er at reducere organisationernes driftsomkostninger og dermed bidrage til deres effektivitet. Og så er det også godt for danske økonomi. Udover at sikre mange arbejdspladser har FN-byen tiltrukket nogle af de FN-organisationer, der køber meget ind. Det gavner synergien mellem vores udviklingsindsatser og eksportfremme,” siger Mogens Jensen.

I 2012 købte FN-organisationerne ydelser og varer fra danske virksomheder for 2,2 milliarder kroner. Det er en tredobling over ti år.