For første gang forlader et land den internationale straffedomstol

nkurunziza
Burundis præsident Pierre Nkurunziza
Foto: officielt (arkiv)
Laurits Holdt

27. oktober 2016 indleverede repræsentanter for landets regering udmeldelse her ét år senere træder den i kraft.

Regeringens beslutning kom efter domstolen meddelte, at den vil indlede en undersøgelse af mulige forbrydelser mod landets præsident Pierre Nkurunziza.

Han stillede i 2015 op til en tredje embedsperiode som præsident, hvilket er imod landets grundlov. Den gældende grundlov var dog kommet til efter, at han blev valgt første gang og derfor mente han, at det var i orden at han stillede op igen.

Det var der imidlertid en stor del af befolkningen, der ikke var enige i og uenighederne udviklede sig i flere omgange til sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrkerne. Det er i den forbindelse, straffedomstolen mener, at der kan have foregået overtrædelser af menneskerettighederne, som er grove nok til at føre til at tiltale ved domstolen.

Andre lande har også været på vej ud

To andre lande har også leget med tanken om at melde sig ud af den internationale straffedomstol – Gambia og Sydafrika.

I Gambias tilfælde var det den mangeårige leder, Yahya Jammeh, der førte an. Men da han først tabte præsidentvalget og derefter blev presset til at acceptere resultatet flygtede han ud af landet. Den nye præsident Adama Barrow skrinlagde hurtigt planerne om at forlade ICC.

I 2016 meddelte Sydafrikas regering, at den ville melde landet ud af ICC. Det blev dog stoppet tidligere i år, da landets højesteret afgjorde, at det ville være imod landets grundlov.

Af det indtil videre udelukkende er afrikanske lande, der har meldt sig ud eller har ytret ønske om det, er ingen tilfældighed. Der er i flere lande en udbredt følelse af, at straffedomstolen stort set kun efterforsker og retsforfølger afrikanske afrikanere. En del afrikanske lande har dog i flere omgange udtalt deres støtte til domstolen.

Den afrikanske utilfredshed med ICC begyndte for alvor i 2009, da domstolen udstedte en arrestordre på Sudans præsident Omar Al Bashir. Anklagen lød på, at han står bag folkemord i provinsen Darfur i den vestlige del af landet. Sudan er ikke selv medlem af ICC. 

Præsident undgik lige at blive fængslet

I 2016 deltog Omar Al Bashir i et møde i den Afrikanske Union i Sydafrika. Under besøget udstedte en lokal domstol arrestordre mod ham og kun ved hjælp af den sydafrikanske regerings hjælp slap han via en militærbase væk fra politiet. Det var efter denne begivenhed at regeringen meddelte, at den ville trække landet ud af ICC.

Utilfredsheden voksede i 2011 da Kenyas præsident Uhuru Kenyatta og vicepræsident William Ruto blev anklaget for forbrydelser mod menneskeheden i forbindelse med volden, der fulgte landets valg i 2007.

Anklagerne er siden blevet droppet. I Kenyattas tilfælde i 2014 og i Rutos tilfælde i 2016.