Folkekirkens Nødhjælp må fremskynde planlagte afskedigelser

468c27_fn_birgitte_qvist_s_rensen_-_bred
Forfatter billede

Folkekirkens Nødhjælp mister knap 33 millioner kr.  i 2016 til arbejdet med verdens fattigste. Resultatet er nedlæggelse af 65 stillinger i forhold til 2015. De 45 stillinger nedlægges rundt om i verden, mens de 20 stillinger forsvinder i København.

Organisationen meldte allerede en sparerunde ud i januar på i alt 66 stillinger over to år – læs mere her.

Det, der sker nu, er, at afskedigelser fremrykkes for at holde takt med sparekniven fra regeringen.

F.eks. fremskyndes neddroslingen af arbejdet og lukning af kontorerne i Kirgisistan i Centralasien og Honduras i Mellemamerika. Her afskediges 28 personer tidligere end planlagt. Det foregår nu indenfor seks til 12 måneder.

På hovedkontoret i København fremrykkes fem af planlagte 20 afskedigelser.

Alt i alt betyder det, at Folkekirkens Nødhjælp vil reducere sin medarbejderstab fra 424 i år til 369 ved udgangen af 2016.

”Vi har gjort alt for, at nedskæringen rammer færrest mulige af verdens fattigste, men vi har ikke kunnet undgå at reducere vores hjælpearbejde", siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, i en presseudtalelse torsdag.

"Det gør ondt værre, at der er så kort tid fra finanslovens besparelser bliver meldt ud, til pengene forsvinder om få uger. Det er hårdt at forlade mennesker i al hast,” lægger hun til.

Regeringen skærer igen i 2016

”For at føje spot til skade lægger regeringen op til, at man fra næste år vil tage yderligere 1,5 milliarder kroner fra udviklingshjælpen og bruge pengene til at betale flygtninge-regninger i Danmark. Hvordan de skal findes, ved ingen", anfører Birgitte Qvist-Sørensen og fortsætter:

"Derfor kan vi ikke engang love de mennesker, som vi hjælper i dag, at de kan regne med os i morgen. Det er ikke værdigt i en tid, hvor behovet for hjælp i nærområderne ikke har været større siden Anden Verdenskrig”.

Læs mere om de ekstra flygtningepenge her.

Også i Indien fremskyndes planlagte lukninger af hjælpearbejdet. Derudover skæres der yderligere andre steder i verden, og der spares som nævnt i hovedkontoret.

Kun én formildende omstændighed

Birgitte Qvist-Sørensen kan kun få øje på én formildende omstændighed i en svær tid:

”Den eneste grund til, at vi ikke er nødt til at svigte verdens fattigste endnu mere er, at danskerne selv direkte giver flere penge til vores arbejde. Danskerne har de seneste måneder vist, at de ikke tøver med at træde til, når politikerne svigter.”

Fra næste år arbejder organisationen i 26 lande og vil have 215 medarbejdere rundt om i verden og 154 i Danmark.

Dertil kommer ca. 300 lokalt ansatte mineryddere, som ikke berøres. De er i gang med at rydde miner i adskillige lande og betales af projektmidler.