Folkelig opbakning til at begrænse asyludgifternes udhuling af bistanden

Laurits Holdt

Der bør lægges et loft over, hvor stor en andel af udviklingsbistanden, der bruges på at modtage asylansøgere i Danmark. Det mener 45 procent af vælgerne ifølge en undersøgelse foretaget for Altinget.

Ifølge meningsmålingen mener 25 procent, at et loft er en dårlig idé mens 30 procent har svaret ”ved ikke”. Det skriver Altinget fredag.

Flere af NGO'erne, der arbejder med udvikling og humanitære opgaver har påpeget, at Danmark er blevet den største modtager af dansk bistand i og med, at omkring en tredjedel af bistanden – ca. 4,5 milliarder kroner – bruges til at modtage asylansøgere i Danmark. Det skyldes, at antallet af asylansøgere er steget i de seneste år.

Forslaget om et loft over, hvor stor en del af bistanden, der må bruges til at dække udgifter på asylområdet er en del af Peter Taksøe-Jensens graskning af den samlede danske udenrigs-, udviklings- og sikkerhedspolitik.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har dog allerede afvist dette forslag og hvis det gennemføres, vil det ifølge Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen betyde, at pengene skal finde på f.eks. ældre- og sundhedsområdet.

Også hos Socialdemokraterne får forslaget en lunken modtagelse. Godt nok er det problematisk, at Danmark er den største modtager af dansk bistand men det skal ændres ved, at finde flere penge til bistand i det hele taget og ikke ved, at lægge et loft over, hvor stor en del, der må bruges til asyludgifter, mener partiet.

Undersøgelsen viser desuden, at der er opbakning i befolkningen til at bruge bistandsmidler til at integrere flygtning på arbejdsmarkedet, hvilket ellers muligvis er i strid med de fælles regler for OECD-landene.