Forsvindinger har knækket Hong Kongs bogbranche

Protest mod boghandlernes mystiske forsvinden og Kinas indblanden heri. Demonstranten bærer en løkke formet som det kinesiske tegn for 'kidnapning'.
Foto: Kacey Wong, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47582105
Forfatter billede

Indtil oktober 2015 var Lui Por, Gui Minhai, Lam Wing-kee, Cheung Jiping og Lee Bo fem relativt ukendte ansatte i én af Hong Kongs 110 uafhængige boghandler, Causeway Bay Books, som blandt andet handlede med bøger, der var kritiske overfor Kina.

Over en periode på to måneder forsvandt de én efter én under mystiske omstændigheder – fire fra deres hjem og på gaden i Hong Kong, én fra sit sommerhus i Thailand. Efter flere måneder med uvished og international mediebevågenhed dukkede de op i igen de kinesiske myndigheders varetægt.

Regulære kidnapninger

Forsvindingerne vakte stor opsigt og rystede forretningsverdenen i Hong Kong, blandt andet fordi to af de tilbageholdte var henholdsvis en britisk og en svensk statsborger, og ingen dermed kunne vide sig sikre fra Kinas manglende respekt for Hong Kongs selvbestemmelse.

Ifølge den lov, der definerer Hong Kongs særstatus som selvstændig del af Kina, kan Kina ikke officielt foretage arrestationer på Hong Kongs territorium, og forsvindingerne blev derfor af flere lokale medier omtalt som regulære kidnapninger.

"Målet er at indskrænke ytringsfriheden i Hong Kong"

Godt et år efter er én af de fem, svenskeren Gui Minhai, stadig fængslet et ukendt sted i Kina. De andre fire er formelt frie, men tre af dem lever isoleret og ønsker hverken kontakt med presse eller tidligere kolleger fra bogbranchen.

Lam Wing-kee. Grundlægger af Causeway Bay Books.


Foto: Creative Commons
Kun Lam Wing-kee, den 60-årige grundlægger af Causeway Bay Books, har siden udtalt sig om, at han under arrestationen blandt andet blev udsat for isolation, psykisk tortur og trusler samt nægtet adgang til en advokat. Om formålet med kidnapningen er han heller ikke i tvivl:

"Jeg tror, at formålet med denne handling er at indskrænke ytringsfriheden i Hong Kong, og i vid udstrækning er det også lykkedes," udtaler Lam Wing-kee til the South China Morning Post, som er Hong Kongs største engelsksprogede avis.

Et knækket marked

Causeway Bay Books-sagen kan meget vel være starten på enden på et ellers blomstrende marked for bøger med bare en snert af kritik af Kina.

Siden 1949 har Hong Kong været stedet, hvor der frit kunne trykkes og sælges kritiske bøger om Kina. Denne position har været uhyre betydningsfuld, idet det har tiltrukket en store skare af forskere fra Kina og resten af verden, der netop var ude efter den slags sensitivt materiale. Efter overdragelsen af Hong Kong til Kina i 1997, hvor kinesere frit kunne tage til Hong Kong, udviklede der sig en regulær bog-turisme.

De senere år er denne turisme forsøgt stoppet med skrappere kinesisk grænsekontrol og konfiskering af politiske bøger, ligesom kinesiske turistbureauer ifølge the Guardian pålægger deres guides at advare turister fra Taiwan og Kina om at købe kritiske bøger.

Med en mindre afsætning og en stadig frygt for forsvindinger er det således lykkedes Kina at bringe den kritiske forlagsbranche i knæ. For de fleste hænger risiko og indtjeningsmuligheder bare ikke længere sammen.