Frederik tager over fra Henrik i Røde Kors

Forfatter billede

 

“I dag er en stor dag,” skriver Dansk Røde Kors i et tweet. Med de ord er det nu offentligt kendt, at den idræts- og løbeglade 50-årige kronprins er indtrådt som protektor for den store, politisk neutrale u-landsaktør.

Prins Henrik var protektor for Dansk Røde Kors i 17 år, ligesom han var initiativtager til og ærespræsident for Verdensnaturfonden – WWF Danmark. Han døde i februar i år i en alder af 83.

“Vi glæder os til at videreføre det gode samarbejde,” skriver Røde Kors i et tweet. Generalsekretær Anders Ladekarl sagde til Berlingske om prins Henrik ved hans død, at “han har ikke bare været protektor af navn. Han har virkelig været det af gavn”.

Kronprins Frederiks officielle indtræden blev markeret ved et besøg hos Røde Kors Frivillighus på Østerbro i København sammen med DRK-præsident Sven Bak-Jensen og Anders Ladekarl.

Organisationen og dens nødhjælpsarbejde er ikke fremmed for kronprinsen, som flere gange har været på rejse med Røde Kors. Og den kongelige familie har været protektor for Dansk Røde Kors siden 1877 begyndende med kong Christian IX, som er kronprinsens tiptipoldefar.

Dronning Ingrid var ligeledes protektor for Dansk Røde Kors fra kong Frederik IXs død i 1972 og frem til hun selv gik bort i november 2000. Derpå overgik protektoratet til prins Henrik.

Kongelige protektioner har betydelig værdi for danske veldædige NGOer. Prinsesse Marie er eksempelvis indtrådt som protektor for Folkekirkens Nødhjælp, hvorefter også denne store u-landsorganisation er dækket royalt ind.

Prins Joachim har i over 25 år været protektor for CARE Danmark og i den sammenhæng udvist stor interesse for u-landsarbejdet.

Kronprinsesse Mary har skabt sig et internationalt navn som fortaler og aktiv for kvinder og undertrykte verden over.