Friis Bach vred over chokolade-firmaers optræden i Afrika

Forfatter billede

De store chokoladefirmaers projekter for børn har intet med social ansvarlighed at gøre og det er for ringe, at man i industrien ikke har styr på, at når man lover noget, gør man det også, mener udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Det siger han søndag til ekstrabladet.dk, efter den danske dokumentar ‘Lyssky Chokolade’ havde TV-premiere herhjemme på DR søndag aften.

Hans skarpe reaktion kommer, fordi man i filmen kan se, at chokoladefirmaerne fortsat modtager kakaobønner, der – ulovligt – er høstet af børn i Elfenbenskysten. Afsløringerne sker tre år efter, at de samme firmaer ellers lovede, at nu ville der komme styr på forholdene.

Men i dag tjener industrien ifølge dokumentaren 1.200 milliarder kroner om året på at mætte danske slikmunde – og bruger blot et par millioner kroner på skoleprojekter i netop Elfenbenskysten:

“Man kan kun tage meget skarpt afstand fra børn, der bliver handlet og udnyttet”, siger Friis Bach, der er vred over, at Elfenbenskysten tilsyneladende fortsat er hjemsted for børn, der tvinges til at lave farligt arbejde.

“Det er i hvert fald det indtryk, man får af børnenes arbejde i dokumentaren”, anfører han.

Udviklingsministeren har selv besøgt kakaoplantager i et andet afrikansk land, Ghana. Og her har man i længere tid arbejdet på at sikre mindstepriser på kakaobønnerne. Og bedre vilkår for både børnene og deres familier:

“Man kan aldrig sikre, at der ikke er børn, som hjælper deres forældre i marken. Jeg har jo selv gået med i Afrika, hvor børnene render rundt, når de har fri. Sådan er jeg jo selv vokset op på landet”, siger Christian Friis Bach og tilføjer:

” Men der findes altså konventioner om både minimumsalder og om de farlige former for børnearbejde. Særligt det sidste skal man tage meget skarp afstand fra”, gør han gældende.

Værst i Elfenbenskysten, bedre i Ghana

Han tilføjer i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet sent søndag aften, at “det er helt uacceptabelt, hvis børn handles, udnyttes eller udfører farligt arbejde i kakaoplantagerne.”

Dokumentaren er en opfølgning på filmen ”Chokoladens mørke side” fra 2010, der afslørede kakaoindustriens brug af børnearbejde og som skabte stor debat både i Danmark og i udlandet.

Den voldsomme kritik fik mange kakaoproducenter til at love at stoppe brugen af ulovligt børnearbejde og sikre social ansvarlighed i deres produktion; ordentlige arbejdsforhold, bygning af skoler og sikring af undervisning til børnene i kakaoplantagerne.

”Lyssky chokolade” viser, at kakaoproducenterne ikke har holdt deres løfter og løst problemerne i Elfenbenskysten. Det ser bedre ud i kakaoplantagerne i Ghana, hvor vi har sat aktivt ind overfor problemerne sammen med de lokale myndigheder, virksomheder og folkelige foreninger,” siger Christian Friis Bach.

Danida har i samarbejde med Toms Gruppen, solidaritets- og bistandsorganisationen IBIS og flere lokale partnere engageret sig i at bekæmpe menneskehandel og børnearbejde i kakaoindustrien netop i Ghana.

”Virksomhederne har et klart socialt ansvar. Det er kritisabelt, hvis globale virksomheder ikke tager det ansvar alvorligt, men positivt, at mange danske virksomheder er gode til og ønsker at agere ansvarligt i udviklingslande. Social ansvarlighed for virksomheder spiller en stadig større rolle i det dansk udviklingsarbejde”, siger Friis Bach.

Danida støtter bl.a. organisationer som Dansk Initiativ for Etisk Handel, DanWatch og Fair Trade Mærket og internationale initiativer. der arbejder for at styrke virksomhedernes sociale ansvar.

Yderligere oplysninger hos:
Lars Bøgeskov, særlig rådgiver, tlf.: 25 26 76 85
Danmarks indsats for CSR i udviklingslande:
Sara Krüger Falk, fuldmægtig, tlf: 33 92 04 32