Frygt for øget skovhugst i DR Congo

gettyimages-71496694
Presset på Virunga nationalpark er stort.
Foto: John Moore/Getty Images
Forfatter billede

4. oktober 2021

Lyt til artiklen indlæst af Pernille Baade Jensen

Den Demokratiske Republik Congo lægger sidste hånd på ny plan, der vil åbne op for skovhugst i verdens andenstørste regnskov. Skoven har ellers været beskyttet de seneste snart 20 år, men den nye plan vil ophæve det midlertidige stop for skovhugst, som regeringen indsatte tilbage i 2002.

Regnskoven dækker omkring 60 procent af DR Congo og spiller en central rolle i opsamlingen af CO2 i atmosfæren. Træerne i Congobassinet, som strækker sig over DR Congo og fem nærliggende lande, optager mere kulstof end træerne i Amazonas per areal, viser et studie fra 2020.

Ifølge Global Forest Watch består DR Congos skov af 85 procent naturlig skov, som er den type skov, der regnes for at være bedst for biodiversiteten. Derudover er næsten 95 procent af landets oprindelige skov tilbage, hvilket er enestående i verden, hvor meget oprindelig skov er fældet eller omlagt til landbrug for længst. For eksempel har afskovningen af Brasiliens regnskov i 2021 været historisk høj, og i juni måned steg fældningen af Amazonas med 1,8 procent i forhold til sidste års afskovning samme måned, skriver Reuters.

Regnskoven er afgørende for de befolkninger, der er bosat i skoven. Congobassinet er befolket af millioner af mennesker, der lever i og af skoven. Deres overlevelse afhænger af, at økosystemet holdes intakt og forvaltes på en bæredygtig måde. Derudover er lokalbefolkningens tilstedeværelse ofte et vigtigt element i skovbevaring.

Ny plan skal sikre bedre beskyttelse af regnskov
Den nye plan blev vedtaget under et regeringsmøde i juli 2021, men der er stadig en teknisk detalje, der gør, at planen endnu ikke er formelt vedtaget. DR Congos statsminister Jean-Michel Sama Lukonde har nemlig ikke skrevet under endnu.

Hvis planen skulle blive formelt vedtaget, betyder det, at det midlertidige stop for skovhugst vil blive ophævet. Dog vil planen skulle beskytte den congolesiske regnskov bedre, og den inkluderer også en CO2-skat, skriver National Geographic. I et interview med avisen forsikrer miljøminister og vicestatsminister i DR Congo, Eve Bazaiba, også om, at ophævelsen blot er et led i en større plan, som faktisk skal beskytte regnskoven.

Bazaiba insisterer på, at ophævelsen ikke kommer til at være enden på den congolesiske regnskov: ”When I speak of removing the ban, people say, ‘It’s over, Congo will award concessions to whoever.’ It’s not true,” siger hun til National Geographic.

En million dollars er afgørende for planen
For at kunne iværksætte den nye plan forventer regeringen at kunne indsamle 1 million dollars fra en koalition af donorer fra Europa og Asien, som er gået sammen om initiativet Central African Forest Initiative (CAFI). Blandt andet er EU, Norge, Frankrig, Holland og Korea en del af CAFI, som understøtter partnere i seks lande i Centralafrika.

CAFI understøtter allerede DR Congo gennem en aftale underskrevet i 2016, der forpligter Norge til at bidrage med 1,5 milliarder over en fireårig periode, men aftalen udløber nu, og CAFI skal tage stilling til organisationens fremtidige samarbejde og partnerskaber i Centralafrika.

Den ene million dollars, den congolesiske regering efterspørger, skal gå til iværksættelse af beskyttelsesplaner, som skal træde i stedet for det midlertidige stop for skovhugst. Pengene regner regeringen med at kunne skrabe sammen til FN’s klimakonference, COP26, som foregår i Glasgow i november.

Internationalt opråb
Selvom regeringens plan inkluderer både CO2-skat og et løfte om bedre beskyttelse af regnskoven, råber miljø- og klimaorganisationer. op.  De er bekymrede for, at ophævelsen af det midlertidige stop for skovhugst kombineret med regeringens nye planer for regnskoven – som endnu ikke er lovfæstet – sætter regnskovens ressourcer på spil, skriver Bistandsaktuelt.

Derfor har mere end 40 frivillige organisationer sluttet sig sammen om et fælles budskab til de lande, der indgår i CAFI, som kommer til at forhandle om den congolesiske regnskov. Organisationerne kræver, at udenlandsk skovstøtte til DR Congo fryses, indtil man er sikre på, at regnskovens ressourcer fortsat beskyttes.

Den norske miljøorganisation, Regnskogfondet, er en del af det internationale opråb, og politisk rådgiver i organisationen, Lionel Diss, er bekymret for, hvorvidt myndighederne i DR Congo vil kunne kontrollere skovhugsten, hvis ophævelsen bliver en realitet. Hvis ikke, kan det ødelægge alt det arbejde, som er opnået med den oprindelige befolkning i regnskoven gennem skovbevaring, siger han til Bistandsaktuelt.