Frygt, vold og isolation sætter Myanmars kvinder tilbage

En kvinde og hendes datter køber en pakke ris og en bakke æg på et marked i Yangon, hvor lavindkomstfamilier kan købe basale fødevarer for små beløb.
Foto: Myat Thu Kyaw/NurPhoto via Getty Images
Forfatter billede

Godt et år efter, at militæret i Myanmar væltede Aung San Suu Kyis folkevalgte regering og tog magten i landet, er det yderst vanskeligt at få øje på fremskridt.

Det gælder især for Myanmars kvinder, som UNDP og UN Women stiller skarpt på i en ny rapport med titlen ”Tilbagegang i ligestilling mellem kønnene i Myanmar: Kvinder, der lever under pandemien og militært styre”.

I undersøgelsen, der er offentliggjort på kvindernes internationale kampdag 8. marts, er flere end 2200 kvinder blevet spurgt om deres vilkår i en periode med militærstyre, økonomisk tilbagegang og coronakrise.

Og deres svar tyder på en markant forringelse af udviklingen i landet.

Blandt andet på den økonomiske front tegner undersøgelsen et dystert billede af vilkårene i Myanmar.

Næsten syv ud af 10 kvinder fortæller, at deres husholdningsindtægt er faldet siden militærets magtovertagelse den 1. februar 2021. Den økonomiske krise i landet er blevet forstærket af coronapandemien.

Værst står det til i Myanmars landdistrikter, hvor kvinderne oplever en fortsat nedgang i deres indkomst. Nogle har mistet lønarbejde på grund af coronakrisen eller den politiske uro i landet.

Samtidig har kvinderne fået mere af det ulønnede huslige arbejde. Næsten halvdelen af kvinderne i undersøgelsen siger, at de føler, at det huslige arbejde er øget, siden coronapandemien begyndte.

Desuden siger tre ud af fem kvinder, at de har fået mere arbejde med at skulle passe eller forsørge pårørende, efter at coronapandemien begyndte. Det påvirker deres mulighed for at have et lønnet arbejde.

Med færre husholdningsindtægter fortæller kvinderne om at være nødsaget til at springe måltider over, optage lån og at sælge ud af værdifulde ejendele for at få det til at løbe rundt.

Bange for at gå på gaden

De kvinder, der har medvirket i FN-undersøgelsen, frygter vold i højere grad end tidligere. En tredjedel af kvinderne er bange for at gå rundt i deres eget nabolag selv i løbet af dagen.

Det er en markant stigning fra 2019, hvor kun 3,5 procent af kvinderne i Myanmar sagde, at de følte sig usikre i deres nærsamfund i løbet af dagen.

Halvdelen af kvinderne i den nye undersøgelse fortæller, at de ikke føler sig sikre udenfor deres nabolag, og en tredjedel fortæller, de føler sig usikre i deres eget hjem om natten.

Hver femte kvinde fortæller, at hun har set voldelig adfærd rettet mod en kvinde eller en pige i sit eget kvarter i de godt to år der er gået, siden coronapandemien brød ud.

Seks procent af de adspurgte kvinder fortæller, at de kender en pige eller en kvinde, der har søgt hjælp på grund af vold i hjemmet i samme periode.

”Undersøgelsen sender en klar og skræmmende besked om, at frygt for vold forhindrer Myanmars kvinder i at leve et normalt liv. Det skal adresseres på den rigtige måde,” siger Kanni Wignaraja, direktør for UNDP’s regionale kontor for Asien og Stillehavet, i en pressemeddelelse.

”Pandemien og den forhøjede usikkerhed efter den militære magtovertagelse har alvorligt påvirket kvinders økonomi og sundhed. Uden investeringer i deres sikkerhed, handlemuligheder og ressourcer vil kvinderne hverken have mulighed for at tage ejerskab over deres eget liv eller tage sig af deres familier. Det vil medføre direkte skadelige konsekvenser for fremtidige generationer og for den generelle velstand i Myanmar.”

Tilbagegang ventet i de kommende år

Kvinders sundhed er også påvirket af den øgede usikkerhed i Myanmar, både efter militærkuppet sidste år og coronapandemiens fremkomst.

Halvdelen af kvinderne rapporterer, at adgangen til sundhedsvæsenet er blevet mere besværlig. En ud af 10 gravide eller ammende kvinder har haft et problem i forbindelse med graviditeten eller fødslen, hvor de ikke kunne få adgang til hjælp fra enten det offentlige eller private sundhedsvæsen. Det er en utrolig foruroligende statistik for spædbørnsdødelighed og mødres sundhed i Myanmar, skriver UN Women og UNDP i rapporten.

Den kombination af konsekvenser, der er ved coronapandemien og den politiske uro i forhold til kvinders sikkerhed, økonomi og sundhed, forsvinder ikke lige foreløbig, konstaterer rapporten.

Kvinder kommer sandsynligvis til at opleve tilbagegang i de kommende år. Det er derfor vigtigt at vende tendensen hurtigt for ikke at miste de fremskridt, der er blevet opnået i forhold til ligestilling, skriver UNDP og UN Women.

Den fulde rapport kan downloades her