Glent-Madsen fylder 60

Stig Glent-Madsen


Foto: Privatfoto
Forfatter billede

Fødselaren er en mand med udpræget retfærdighedssans og et lige så stort ønske om at påvirke verden.

Stig Glent-Madsen har rig lejlighed til at demonstrere begge dele – som landsdommer ved Vestre Landsret og som mangeårig formand hos Dansk Flygtningehjælp. Og selv om det er to meget forskellige funktioner, er der et gennemgående tema: Overbevisningen om, at alle mennesker fortjener at blive behandlet med respekt og værdighed, hedder det i en omtale fra den organisaion, hvor han er fofmnand.

Glent-Madsen er uddannet jurist og blev tidligt optaget af, hvordan han med det afsæt kunne gøre en forskel. ”Man må ændre tingene i det små”, har han sagt med den vestdanske ydmyghed, som kendetegner manden fra Viborg.

Som jurist har Stig Glent-Madsen arbejdet både på advokatkontorer, i det private erhvervsliv og siden 1997 altså som landsdommer. Sideløbende har han vedholdende insisteret på at bruge en væsentlig del af sin tid i humanitær tjeneste. 1997–2005 var han formand i Folkekirkens Nødhjælp, og senere i år afslutter han så 10 års formandskab i Dansk Flygtningehjælp.

Her er han kendt som en særdeles engageret formand, der vender hjem fra sine udlandsrejser med en endnu stærkere dedikation til sagen.

Så når fødselaren runder sin runde dag, beder han om, at venner og bekendte støtter hans indsamling til familier på flugt fra krigen i Syrien. Resultatet vidner om netværkets størrelse og velvilje: Indsamlingen har foreløbig passeret de 42.000 kroner og dermed sat rekord blandt private indsamlinger til Dansk Flygtningehjælp.

Når fødselsdagen fejres, sker det med den humanitære dagsorden, som fylder så meget i fødselarens liv. Nuværende og tidligere ansatte er inviteret til en markering af dagen.

Her får de et længere foredrag om Dansk Flygtningehjælp og situationen for verdens flygtninge – og først derefter kage og mulighed for at sige tillykke. Sagen før manden, og det princip kunne stå som overskriften over hele Stig Glent-Madsens virke.

CV

Fødselsdato og sted: 15. april 1958, Brabrand.

Familie: gift med stiftskontorchef Bodil Abildgaard. Parret har fire voksne børn.

 

Uddannelse:

1987: Den journalistiske tillægsuddannelse, Journalisthøjskolen i Aarhus.

1983: Cand. jur., Aarhus Universitet.

 

Erhverv:

1997 – nu: Landsdommer og retsmægler ved Vestre Landsret.

1993 – 1997: Ekstern lektor ved Aarhus Universitet i fagene ”Menneskerettigheder og udviklingsbistand” og ”Informationsret”.

1993 – 1996: Medlem af Flygtningenævnet.

1992 – 1996: Partner ved Advokaterne Aaboulevarden, Aarhus.

1989 – 1992: Funktionschef for afdelingen for jura og ejendomme i Dansk Supermarked med økonomiansvar og ledelsesfunktioner for medarbejdere i blandt andet Bilka, Føtex, Netto og Salling. 

1983 – 1986: Advokatfuldmægtig og advokat ved Advokatfirmaet Storm Mortensen, Aarhus (nu en del af Advokatfirmaet Kromann Reumert).

 

Organisationsarbejde:

2008 – nu: Formand for Dansk Flygtningehjælp. 

Dansk Flygtningehjælp fungerer som paraply for omkring 30 organisationer, der bl.a. tæller Dansk Erhverv, Dansk Arbejdsgiverforening, LO og HK. Flygtningehjælpen arbejder for at bedre flygtninges vilkår i over 35 andre lande. I 2017 ydede man bistand til verdens flygtninge for omkring tre milliarder kr. Et tal der i Glent-Madsens formandsperiode er firedoblet fra ca. 700 mio. kr. Omkring 80 procent af bistanden ydes i konflikternes nærområder. Organisationen har flere end 7.000 ansatte og 7.000 frivillige. I Danmark driver Flygtningehjælpen bl.a. 17 sprogskoler med en samlet omsætning på over 300 mio. kr. Organisationen er internationalt anerkendt for sit arbejde og i 2018 kåret som verdens tredje bedste humanitære organisation.   

2011 – nu: Formand for Viborg Katedralskole.

Skolen i domkirkebyen er en selvejende institution med næsten 1.000 gymnasieelever, 100 ansatte og et årligt budget på omkring 80 mio. kr. 

1997 – 2005: Formand for Folkekirkens Nødhjælp. 

Folkekirkens Nødhjælp er en organisation, som yder udviklingsbistand og nødhjælp i udviklingslande. Fundamentet er kirkelige organisationer. Den årlige bistand, der blev ydet i Glent-Madsens formandsperiode, var 300–500 mio. kr. Som formand for Folkekirkens Nødhjælp var han i tæt dialog med den daglige ledelse og leder af adskillige delegationer til udviklingslande. Deltagerne i rejserne var bl.a. politikere og organisationsfolk.

1996, 1998, 2001, 2003, 2007, 2014: Arrangør og leder af juristdelegationer til Mellemamerika, Cambodja og Burkina Faso med deltagelse af advokater, dommere, anklagere og andre jurister. Har videre deltaget i missioner på foranledning af Verdensbanken, Institut for Menneskerettigheder og Danida. 

Det bemærkes, at formandshvervene i de humanitære organisationer og på Viborg Katedralskole er ulønnede.