I en ny rapport af Global Witness: ”Stained Trade – How U.S. imports of exotic flooring form China risk driving the theft of indigenous land and deforestation in Papua New Guinea”, optrevles en forsyningskæde, der strækker sig fra store regnskovsområder i Papua New Guinea (PNG), hvor indfødte og lokalsamfund fordrives fra deres land så store udenlandske logging virksomheder kan fælde tømmer, til ankomsten og forarbejdelsen hos producenter i Kina og til at de eksotiske trævarer rammer hylderne i USA – en af de største opkøbere af eksotiske trævarer og gulve fra Kina.
Global Witness har i perioden 2014-2016 afsøgt, hvorledes eksotiske trævarer – der bl.a. sælges hos førende forhandlere i USA, kan medvirke til at frarøve land fra indfødte samt afskove store områder i et af de største resterende tropiske regnskovsområder i Asien-Pacific regionen Papua New Guinea.
Dette sker fordi flere virksomheder i denne forsyningskæde af træprodukter har svært ved at kontrollere brugen af illegal tømmer. Tømmeren bliver fældet under illegale omstændigheder, hvor indfødtes retmæssige jord er blevet omdannet til lejemål af PNGs regering, som udlejer jorden til store udenlandske logging virksomheder.
Disse lejemål kendt som SABLs – Special Agriculture and Business Leases er i direkte strid mod PNGs forfatning. De illegale lejemål har medført både miljømæssige konsekvenser og menneskerettighedskrænkelser inklusiv arrester, trusler og vold mod de indfødte, der forsøger at gøre modstand.
Papua New Guinea
I Papua New Guinea oplever lokalbefolkningen i stigende grad, hvordan store udenlandske logging virksomheder lejer sig ind på jordlodder og fælder store dele af regnskovs- og privatejede arealer. Dette driver lokalbefolkningen væk fra deres jord, hvor der berettes om, hvordan deres huse brændes ned hvilket tvinger dem til at flygte, samt om hvordan indfødte udsættes for adskillige menneskerettighedskrænkelser af myndighederne på bekostning af trævareindustriens indtog på eftertragtede regnskovsområder i PNG.
Kina
Kina er en af verdens største importør af tømmer. Global Witness estimerer, at omkring hver tiende last af tømmer, der importeres i Kina, stammer fra disse illegale SABLs både fra PNG og Solomon Islands.
I modsætning til Europa og USA har Kina ikke indført lovmæssige restriktioner mod import af illegal tømmer fra højrisiko områder. Kinesiske virksomheder der importerer og forarbejder træsorten taun, der er den mest efterspurgte og værdifulde sort fra PNG, og som Kina anvender til produktion af trægulve, håndhæver derfor ikke en due diligence praksis i deres forsyningskæde, der kan verificerer legaliteten bag den store mængde tømmer de importerer, forarbejder og sælger. Så snart tømmeren ankommer til Kina, og bliver opkøbt samt bearbejdet af savværker og producenter, går informationen om træets oprindelse og legalitet ofte tabt.
USA
Denne manglende due diligence praksis hos trævarer producenter i Kina kan være risikofyldt for handlen med varerne i et land som USA. Her mangler forbrugerne ofte information om træproduktets oprindelse. Denne manglende information om trævarernes oprindelse kan være en stor juridisk knibe for de amerikanske virksomheder, der forhandler trægulve og andre trævarer fra Kina, fordi virksomheder under den såkaldte U.S. Lacey Act er påkrævet ikke at forhandle trævarer produceret af illegalt træ. Tilmed er virksomhederne, der forhandler træprodukter såsom trægulve, forpligtet til at fastslå oprindelseslandet for det træ, der er anvendt i produkterne, de forhandler.
På baggrund af Global Witness fund af etiske og juridiske risicier ved handel af trævarer med oprindelse i PNG og Solomon Islands indleder flere amerikanske virksomheder nu bestræbelserne på at optimere due diligence praksisser i deres forsyningskæde.