Historien om Danfoss er i hus

soenderborg
Forfatter billede

”Det er godt, men det kan blive bedre”, sagde Mads Clausen, Danfoss’ grundlægger. Mottoet er den del af det nye Danfoss Museum, der netop er åbnet ved siden af koncernens hovedkvarter i Nordborg.

Det er godt, var de hundredvis af inviterede til åbningen enige om – og museet kan ikke blive meget bedre, hvis man spørger bestyrelsesformand i Danfoss, Jørgen Mads Clausen, der kender hver en krog af sin fars fødegård, hvor museet ligger. Den ultimative autencitet er Danfoss Museets styrke, forklarer han:

”Du finder ikke noget tilsvarende. Der er mange firmamuseer, men her befinder du dig, hvor det hele skete. Det, vi har her, er autentisk. Det fortæller, at Danfoss ikke bare er tal. At der er mennesker bag Danfoss. Dem, der besøger os, kommer ind under huden på Danfoss”, siger Jørgen Mads Clausen.

”Hvis min far havde været her til at se dette, så tror jeg, han ville blive meget imponeret – og nok også noget forbavset. ”, tilføjer han om museet. Her har digitaliseringen levendegjort historien i en sådan grad, at man kan opleve Mads Clausen tale med sin oldefar – der i sit værksted på gården vakte Mads’ interesse for teknik. Resten er industrihistorie.

Lad det blive, som det er

Baggrunden for, at Danfoss kan skabe et museum, er kildematerialet af overvældende kvalitet og kvantitet, som fremsynede medarbejdere har indsamlet gennem Danfoss historie. Den første ”arkivar” i virksomheden var Mads Clausen selv, og ham, der i marts 1962 forlod sit kontor med ordene: ”Lad det blive, som det er”.
Fabrikantens kontor står, som han efterlod det ved sin alt for tidlige død. Fra Mads Clausens stol kan man se det originale verdenskort på væggen – som ved digital hjælp viser Danfoss’ nu mere end 70 fabrikker og 100 salgskontorer kloden rundt.

Christina Clausen, barnebarn af Bitten og Mads Clausen, åbnede Danfoss Museet:

”Historien er med til at visualisere Danfoss’ DNA, og viser, hvor CSR-politik, troværdighed og tyngde stammer fra. For at have et sigtepunkt for fremtiden er det nødvendigt at vide, hvor vi kommer fra, og jeg er helt overbevist om, at Danfoss Museet er helt i min farmor og min farfars ånd. Vi har en fantastisk historie, den holder vi fast i, og den vil vi gerne vise frem.”

Blandt de første besøgende på Danfoss Museet var Hanne Dahl (94), der genså det kontor, hvor hun blev ansat i 1948. Hun husker tydelig manden, der startede historien, som Danfoss Museet fortæller: ”Det var Danfoss hele vejen. Mads Clausen var ikke en mand, der lå på den lade side”.