Hun er teolog og kvinde og bliver “general” i Folkekirkens Nødhjælp

Forfatter billede

For første gang kommer en kvinde i spidsen for nødhjælps- og udviklingsorganisationen Folkekirkens Nødhjælp. Det er Birgitte Qvist-Sørensen, der bliver ny generalsekretær efter at have været konstitueret i jobbet siden Henrik Stubkjær drog til Viborg for at blive bisp.  

Foto: Thomas Frandsen

Birgitte Qvist-Sørensen, der både er teolog og uddannet leder, har siden 2010 været ansat som international chef i Folkekirkens Nødhjælp, da hun tog over efter senere udviklingsminister Christian Friis Bach.

Organisationens bestyrelsesformand, Paul Mollerup, siger at “vi kender Birgitte som en yderst kompetent international chef. Vi ved, at hun lige så sikkert vil favne hele organisationen – og som teolog med topledererfaring var hun den stærkeste kandidat i et meget stærkt felt”.

Ifølge Mollerup blev hun udnævnt af en enig bestyrelse (og ja, han er søn af legendariske Viggo Mollerup).

Store udfordringer venter

53-årige Birgitte Qvist-Sørensen kommer til på et tidspunkt, da verden oplever store humanitære katastrofer:

”Sjældent har der været så stort behov for, at vi hjælper mennesker i akut nød – og samtidig hjælper med at skabe langsigtet udvikling sammen med verdens fattigste”, siger hun.

”Den internationale del af arbejdet kender jeg indgående. Jeg ser frem til at komme tættere på vores uundværlige og stærke bagland og på alle de danskere, som støtter arbejdet ude i verden”, føjer hun til.

Birgitte Qvist-Sørensen tiltræder med det samme og afløser Henrik Stubkjær, der for nylig blev valgt til biskop i Viborg Stift efter at have siddet i generalsekretærstolen i ni-et-halvt år. 

De seneste fire år har hun ledet den internationale afdeling i Folkekirkens Nødhjælp, og forinden var hun social- og sundhedsdirektør i Helsingør Kommune, hvor hun var chef for en forvaltning med 1.600 ansatte.

Et fortilfælde i 2005 

Det er ikke første gang en kvindelig international chef har været konstitueret i generalsekretærstolen, men da var vejen til topposten længere – meget længere.

Dengang i 2005 sad den erfarne u-landsarbejder Elsebeth Krogh i stolen, men blev forbigået til fordel for teologen Henrik Stubkjær, hvorpå hun søgte væk fra organisationen.

Til forskel fra Elsebeth Krogh kan Birgitte Qvist-Sørensen se tilbage på en uddannelse som teolog. Elsebeth Krogh er i dag direktør i Center for Kultur og Udvikling (CKU), hvor teologien næppe spiller ind i de formelle eller uformelle ansættelseskrav.

Har været vidt omkring

Før tiden i Helsingør arbejdede Birgitte Qvist-Sørensen som programleder i tre år for Red Barnet i Bosnien Hercegovina med rehabilitering i flygtningelejre og har været ansat på regionalkontoret i Bangkok for FNs dav. kvindefond UNIFEM med ansvar for kvindeprojekter i Sydøstasien.

Hun har ligeledes arbejdet med organisatorisk analyse for FNs Organisation for Uddannelse, Videnskab og Kultur (UNESCO) i hovedsædet i Paris og beskæftiget sig med forsoningsprojekter for kvinder i Belfast i Nordirland.

Birgitte Qvist-Sørensen er uddannet teolog i 1991 fra Aarhus Universitet. Hun har taget Internationalt Studieår på Aalborg Universitet med speciale i gender and rights (køn og rettigheder) og har en Master in Management Development, fra CBS.

Dertil kommer længere kurser fra både USA, Australien og England i bl.a. personalejura, værdibaseret ledelse, udviklingsplanlægning, projektledelse, økonomistyring, konfliktløsning og mægling.

Hun var med fra starten i Center for Konfliktløsning i 1999, hvor hun også i en årrække fungerede som underviser.

Birgitte Qvist-Sørensen er bestyrelsesformand i Dansk Initiativ for Etisk Handel og med i bestyrelsen for ACT, der er de kirkelige hjælpeorganisationers verdensomspændende alliance.

Privat bor hun med sin mand i København. Sammen har de to sønner på 23 og 12.

Se også Jørgen Harboes blog på

http://www.u-landsnyt.dk/blog/7/de-valgte-en-kvinde