Hvordan får man afsat afrikanske småbønders produkter globalt?

Forfatter billede

Af Bue Heckmann, U-landsnyt.dk

Dansk Initiativ for Etisk Handel holdt fredag seminar om fremtidens bæredygtige globale fødevarekæder. CARE Danmark og Coop gav begge deres inputs til, hvorledes de har arbejdet med at inkludere afrikanske småbønder i varekæder og hvad deres erfaringer er.

Danske organisationer oplever stigende interesse for- og handel med afrikanske varer, men da afrikanske varer ikke er lig med gode arbejds- og miljøforhold er det vigtigt for danske organisationer at være bevidste om disse forhold og udveksle viden om, hvordan man kan have en positiv indvirkning på afrikanske producenter.

Derfor havde Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) inviteret til et seminar for at sætte fokus på praktiske erfaringer og dilemmaer i mødet mellem sociale, grønne og kommercielle interesser i globale fødevarekæder.

Behov for inklusion af småbønder i globale værdikæder

Til trods for at det afrikanske kontinent har opnået imponerende vækstrater de seneste årtier, har det medført en større ulighed blandt befolkningen. Derudover er Afrika det eneste kontinent, hvor antallet af fattige er steget det seneste årti.

En af grundene til dette er, at i mange afrikanske lande er over 80 procent af befolkningen afhængige af landbruget – alligevel er det sjældent mere end to procent af landenes budgetter, som går til at støtte udviklingen af landbruget.

Derfor har afrikanske småbønder ofte svært ved at udvide omfanget og højne kvaliteten af deres produktion til at møde vestliges forbrugeres krav om mere miljøvenlige produktionsmetoder, certificeringskrav og/eller øge produktiviteten.

Dog kan disse barrierer overkommes, hvis vestlige virksomheder og organisationer er villige til at indgå i nytænkende partnerskaber med småbønderne.

Coop og CARE Danmark delte deres erfaringer

Siden 2011 har Coop, CARE Danmark og den kenyanske leverandør Sunripe samarbejdet om at udvikle Coops leverandørkæde for grøntsager i Kenya, så der kommer flere småbønder med i produktionsleddet.

Samarbejdet har på fire år øget antallet af involverede småbønder med 100 procent, forhøjet småbøndernes indtægt med 30 pct. og opnået et godt salg i Coops supermarkedskæder som en del af brandet Savannah.

Det Danida-støttede samarbejde har haft til formål at udvikle erfaringer om, hvorledes man kan integrere små afrikanske farmere i en værdikæde, der både sikrer ordentlige arbejds- og miljøforhold og som kan konkurrere på markedsvilkår.

Repræsentanter fra både Coop og CARE delte deres erfaringer med de fremmødte og fortalte om hvilke barrierer de var løbet ind i, i starten. De inkluderede bl.a. for lav kvalitet, lille volumen, opkøb af jord fra større farmere og svingene priser.

Derfor havde CARE en række anbefalinger til hvorledes man undgår disse barrierer:

  • Det centrale i at styrke organisationen af småbønderne.
  • At indgå langsigtede aftaler og priser, da dette muliggør investering og træning.
  • Vigtigheden af at diversificere produktion og markeder for at mindske afhængigheden af køber.
  • Styrke produktion til lokale markeder og handel mellem land og by.

Livlig debat efterfølgende

Efter de to præsentationer var der en livlig debat, der bl.a. inkluderede andres erfaringer, fremtidsperspektiverne for Coops samhandel med afrikanske småbønder og lokale markeders rolle.