»I dag så jeg dronningen af Danmark«

Laurits Holdt

Memory Ngelemina Chikama har hevet halstørklædet op foran ansigtet. Den lyserøde hue er trukket godt ned over ørene, armene er lagt over kors og kroppen vugger frem og tilbage på bænken i MS’ gård på Fælledvej.

Det danske april-vejr er hårdt for en kvinde, der er vant til Zambias tunge varme.

“Jeg var forberedt på kulden, men jeg vidste ikke, at det var SÅ koldt,” griner den 23-årige zambiske aktivist, der er i Danmark for at deltage i MS’ kampagne DK mod Skattely, sammen med tre andre unge aktivister fra Zambia og Malawi.

Memory Chikama er ikke desto mindre glad for at være i Danmark. Glad for at opleve et land, der er markant anderledes end hendes eget, og glad for, at hun kan være med til at sætte fokus på, hvad det betyder, når multinationale selskaber undgår at betale skat i nogle af verdens fattigste lande. I Danmark skal hun bl.a. deltage i en lang række debat-arrangementer med danske politikere.

Er der andre ting end kulden, der har overrasket dig ved Danmark?

“At folk cykler så meget. I mit land bliver cykler ofte brugt i afsides områder, fordi vejene er umulige, og i byerne er det de fattige. Så at se at folk her cykler for sjov, og at de har specielle sæder til babyer, er virkelig interessant.”

“Og i dag så jeg dronningen af Danmark, der fejrede sin fødselsdag. Det var virkelig interessant. Jeg var ikke nødt til at se det på tv – jeg var der faktisk! Jeg var overrasket over, at jeg kunne stå så tæt på hende og vinke. Den oplevelse vil jeg aldrig glemme.

Pakkede du nogle særlige ting i kufferten, da du tog til Danmark?

“Jeg har taget nogle kaffebønner med mig fra Kasama i det nordlige Zambia. Det er en rigtig god kaffe og en del af vores identitet, føler jeg. Jeg ved, at danskere elsker kaffe – det bemærkede jeg, da de besøgte os i Zambia – så jeg tænkte, at jeg ville lade dem smage vores kaffe.”

“Og så tog jeg en kjole og et håndsyet jakkesæt med mig. I Zambia ville det være normalt at tage et jakkesæt på, hvis man skulle møde en delegation eller stille op til et interview. Men jeg fandt ud af, at kulturen her er helt anderledes: Jeg kan lave et tv-interview i en t-shirt. Jeg blev interviewet til tv i går, inden vores debat i Svendborg. Da jeg spurgte, om jeg skulle have jakkesæt på, sagde journalisten: ”Her er folk ligeglade, hvad du har på”.

Hvordan var det at møde den danske skatteminister?

“Først tænkte jeg, at det ville være meget overvældende. Men jeg fandt ud af, at folk her ikke går så meget op i status. I Zambia ville der være vagter over det hele og en stor bilkortege, hvis en minister skulle komme. Sådan var det ikke her. Det var interessant – det fik mig til at slappe af. Han var lige som alle andre blandt publikum.”

Føler du, at du gør en forskel ved at være her?

“Ja, for alle jeg har snakket med har været virkelig interesserede i at høre, hvordan jeg, min familie og mit land er blevet påvirket af, at store firmer skjuler deres overskud i skattely. Mange politikere har haft tid til at snakke med mig på tomandshånd og spurgt, hvordan de kan gøre en forskel.”

Hvad ville et mere fair skattesystem betyde for livet i Zambia?

“Zambia har mange naturrigdomme. Hvis bare vi kunne få en lille del af det overskud, de giver, kunne det virkelig forbedre vores sundhedssystem, vores uddannelsessystem, hele vores land. Mange ting lykkes ikke, fordi folk er analfabeter. Og det er de bl.a. fordi, der kun er én lærer for hver 100 elever.”

Memory Ngelemina Chikama

  • 23 år
  • Født og opvokset i Solwezi, i det nordvestlige Zambia
  • Uddannet i HR management fra Mulungushi University
  • Voksede op i en familie på 11 mennesker
  • Var uden far fra fødslen, og moderen døde, da hun gik i 7. klasse – hendes onkel tog hende under sine vinger og betalte også for, at hun kunne gå på universitetet.
  • Hun hørte om ActionAid Zambia, da organisationen satte fokus på firmaet Zambia Sugars skatteunddragelse i 2013 – sidste år sluttede hun sig til Activista

De er også i Danmark

Solomon Mwampikita, Zambia

  • 26 år
  • Født og opvokset i Lusaka, Zambias hovedstad
  • Uddannet i environmental management fra University of Zambia

”Jeg deltager i DK mod Skattely, fordi jeg som den eneste med en uddannelse i min familie føler et behov for at skabe en forandring. Hvis virksomheder er åbne om deres regnskaber og betaler en fair skat, vil det give Zambia bedre skoler og et velfungerende sundhedsvæsen.”

Joyce Salanjira, Malawi

  • 26 år
  • Har en bacholorgrad i kunst-studier
  • Er med i Activista, hvor hun blandt andet forsøger at komme i dialog med regeringen omkring skatteforhold
  • Har arbejdet som programleder på frivilligbasis Youth Net & Counseling (YONECO) i Machinga

”Staten får ikke nok i skat fra de multinationale virksomheder, der tjener deres penge i Malawi. På den skole, hvor jeg underviser, mangler vi bøger. Derfor er jeg nødt til at læse alle tekster højt for eleverne. At vi ikke har nok skattekroner til at betale for undervisningsmateriale, gør kvaliteten af undervisningen dårligere.”

Franco Taona Lemani, Malawi

  • 27 år
  • Uddannet inden for udviklingsarbejde for unge og udvikling af lokalsamfund
  • Leder Activista-netværket i sit område med 35 deltagere

”I 2001 døde min bror som 31-årig af tuberkulose. Hvis sygehusvæsenet havde haft råd til at købe medicin til ham, ville han være blevet rask. Staten har brug for indtægter, hvis vi skal forbedre sygehusvæsenet. Derfor skal de multinationale selskaber betale en fair skat af de penge, de tjener i Malawi.”

Valgmøder

Mellemfolkeligt Samvirke holder en række valgmøder i forbindelse med det kommende valg til Folketinget. Der er sidste fire møder tilbage i rækken:

Roskilde – mandag 27. april

Helsingør – tirsdag 28. april

Odense – onsdag 29. april

København – tirsdag 5. maj