Indisk gletsjerkollaps viser klimaets trussel mod bjergsamfund

gettyimages-1217197133
Smeltende gletsjer i Pir Panjal i Indien på kanten af Himalaya
Foto: Waseem Andrabi/Hindustan Times via Getty Images
Thomas Jazrawi

9. februar 2021

Gletsjere i bjergegne over hele verden smelter i takt med den globale opvarmning. Det betyder en stigning i vandstanden i verdenshavene, som er en stor trussel mod lavtliggende øer og kystområder.

Der er imidlertid også en mere direkte trussel mod lokalsamfund, som lever i nærheden af bjergkæder.

Det viser den seneste katastrofe i Indien. Her kollapsede en gletsjer, hvilket forårsagede store oversvømmelser længere nede fra tinderne. Redningsaktioner er stadig i gang, men myndighederne frygter, at 140 mennesker er døde, skriver The Guardian søndag.

De varmere temperaturer og de smeltende gletsjere udgør i stigende grad en trussel mod lokalbefolkninger i bjergområder. Nogle af de meget udsatte områder er landene på kanten af Himalaya som Indien, Kina, Nepal og Pakistan. Også ved Andesbjergene er der stor risiko for oversvømmelser.

Gletsjere smelter i rekordfart
En videnskabelig undersøgelse i tidsskriftet Science Advances konkluderede i 2019, at Himalayas gletsjere smelter i et accelererende tempo. Forskerne har undersøgt de største gletsjere i bjergkæden gennem 40 år og vurderer, at hastigheden af afsmeltningen er fordoblet i perioden fra 2000-2016 i forhold til årene fra 1975 til 2000.

Det betyder, at en masse vand bliver frigjort og strømmer længere ned af bjergsiderne. Et studie fra sidste år konkluderer, at mængden af vand i bjergsøer er steget med 50,8 kubikkilometer siden 1990. Det er en dramatisk stigning, som svarer til 20 millioner olympiske svømmebassiner.

Anden forskning viser, at der findes 3.624 gletsjersøer i Himalaya, hvor over 1.000 af dem har en størrelse på over 0,02 kvadratkilometer, hvilket er nok til at forårsage store ødelæggelser. 47 af disse søer udgør en umiddelbar risiko, som bør håndteres, lyder det fra forskerne.

”Oversvømmelser uden fortilfælde kan forekomme særligt i lyset af den nuværende globale opvarmning,” advarer en af forskerne, Samjwal Ratna Bajracharya, ifølge netmediet The Third Pole.

Det er ikke bare i egnene omkring Himalaya, at det smeltende is udgør en fare. I lande som Peru og Chile truer store mængder vand fra gletsjere i Andesbjergene. En særlig slem trussel hviler over byen Huaraz, som i dag har 120.000 indbyggere. Byen ligger i Peru lidt nord for hovedstaden Lima ved foden af nogle faretruende store bjergsøer.

Her spøger en begivenhed fra 1941, hvor en bid af en gletsjer ramte ned i søen Palcacocha. Det blev en katastrofe, hvor omkring en tredjedel af byen blev ødelagt, og omkring 1.800 mennesker mistede livet. Siden da er gletsjersøen og byens indbyggertal vokset betydeligt.

Dæmninger forværrer problemet
Mens den globale opvarmning får isen til at smelte hurtigere, er der også mange, der peger på en anden synder i forbindelse med den katastrofale begivenhed i det nordlige Indien. Aktivister mener, at dæmninger er et problem i det skrøbelige miljø, beretter The Guardian. 

Der er 550 dæmninger i den indiske delstat Uttarakhand, hvor ulykken skete. Den kollapsende gletsjer skulle netop have ramt en dæmning ifølge beretninger. 

En lokal aktivist, Vimai Bhai fra miljøorganisationen Matu Jansangthan, er frustreret over det massive byggeri på floderne, som strømmer ned fra Himalaya. 

“Vi har i årevis sagt, at disse gigantiske infrastrukturprojekter gør området mere skrøbeligt og farligt, men ingen lytter til os,” forklarer han ifølge det britiske medie. 

En ny rapport fra FN-universitetet UNU-WIDEH viser netop, at en stor del af verdens dæmninger er ved at ældes. Mange af dem blev bygget i det 20. århundrede, og de trænger derfor til en kærlig hånd eller til helt at blive skrottet. Der skal derfor ikke nødvendigvis så meget til at slå en dæmning ud og udløse mængder af vand, som kan være til stor skade længere nede af floden.