Indsatte sulter i Libyens migrantfængsler

msf206144high
En vagt lukker døren til en celle i Abu Salim-fængslet i Tripoli.
Foto: Læger uden Grænser
Laurits Holdt

3. april 2019

Forholdene i fængslerne, hvor de libyske myndigheder anbringer flygtninge og migranter, har i månedsvis været genstand for massiv kritik fra både FN, Human Rights Watch og Amnesty International.

Fængslerne er overfyldte og i flere tilfælde er indsatte blevet lænket, tævet, brændt, hængt op med hovedet nedad, truet og udsat for andre former for tortur, som den britiske TV-station Channel 4 viste i en dokumentar i februar 2018, som kan ses herunder (ADVARSEL: Der forekommer meget barske scener i dokumentaren)

I dokumentaren fortælles det, hvordan billeder og videooptagelser af overgrebene bruges til at afpresse migranternes familier med trusler om, at de indsatte kan miste livet, hvis familien ikke betaler en form for løsepenge.

Mad hver anden eller tredje dag
I februar begyndte Læger uden Grænser at levere madrationer til migrantfængslet Sabaa i hovedstaden Tripoli. Fængslet har 300 indsatte og en tredjedel af dem er under 18 år, fortæller organisationen.

De indsatte får for lidt mad og det de får er almindeligvis af meget ringe kvalitet. Det betyder, at mange ikke får næring nok. Maden eller manglen på samme er den største kilde til bekymring blandt de indsatte i Sabaa-fængslet.

Indsatte og besøgende i andre migrantfængsler i Libyen har berettet om, at de indsatte kun får et enkelt måltid mad hver anden eller tredje dag og at nyankomne nogle gange må vente i op til fire dage for at få noget at spise.

Det stemte overens med det som Læger uden Grænsers repræsentanter oplevede i Sabaa-fængslet, hvor knap en fjerdedel af de indsatte er underernærede, lyder det fra organisationen.

Helt præcis lider 2 procent af alvorlig fejlernæring, 5 procent af moderat fejlernæring og 16 procent af de indsatte er undervægtige. Organisationen har gennemført undersøgelser i januar og februar og i alle tre kategorier var der sket en stigning.

Ser man på børnene alene, der udgør en tredjedel af de indsatte, er situationen værre. Her er henholdsvis 3 procent alvorligt fejlernærede, 9 procent moderat fejlernærede og 14 procent let fejlernærede og undervægtige.

Organisationen understreger, at børn slet ikke bør holdes indespærret i steder som de libyske migrantfængsler, fordi det i strid med børnenes rettigheder. Desuden er det dokumenteret, at det skader deres fysiske og mentale helbred.

Hvis ikke de libyske myndigheder kan sørge for, at de indsatte får dækket deres mest basale behov, så bør de omgående løslades, siger Karline Kleijer, der er chef for nødsituationer i Læger uden Grænser.

I marts vurderede UNHCR at der sad 5.700 indespærret i Libyen hvoraf 4.100 kan være flygtninge som har krav på særlig beskyttelse.

Organisationen peger også en anklagende finger over Middelhavet til Europa. Det er nemlig i høj grad penge fra EU-landene, der finansierer den libyske kystvagt som har oprustet i indsatsen for at stoppe migranter før de sejler mod Europas kyster.