Ingen modkandidater – WHO-chef styrer mod genvalg

WHO’s nuværende – og med al sandsynlighed også kommende – generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesu.


Foto: Kiran Ridley/Getty Images
Laurits Holdt

29. januar 2022

De færreste er nok i stand til at genkende eller huske navnet på en chef fra FN-systemet, selv hvis det er en af de absolutte topchefer. Hvad hedder chefen for udviklingsprogrammet UNDP for eksempel? Eller chefen for fødevare- og landbrugsorganisationen FAO? (se svaret nederst i artiklen)

Men generaldirektøren for FN’s sundhedsorganisation WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus eller bare ’doktor Tedros’, er efterhånden ved at være en halvkendt ansigt på grund af hans mange, mange TV-optrædener i forbindelse med pandemien.

Han blev valgt som leder af WHO i 2017 – nomineret af sit hjemland Etiopien. Dengang var der en modkandidat, så der var ikke en selvfølge, at han skulle komme til at indtage stillingen som hele verdens Søren Brostrøm.

Ingen støtte hjemmefra

Hans embedsperiode udløber 15. august i år, og han forventes at blive genvalgt i maj på World Health Assembly, WHO’s ”generalforsamling”, hvor sundhedsministrene fra WHO’s medlemslande mødes.

Støtte er der dog blandt andet fra Danmark, som sammen med 16 andre EU-lande er kommet med en fælles indstilling. I alt er der 28 lande, som støtter hans kandidatur.

I år er der ingen modkandidater, så der skal ske noget mærkeligt, for at han ikke bliver genvalgt. Det er dog værd at bemærke, at Etiopien denne gang ikke støtter ham. Tværtimod.

Fra den etiopiske hovedstad, Addis Ababa bliver han skarpt kritiseret, fordi han har kritiseret de etiopiske myndigheders blokade mod provinsen Tigray, der ligger i krig med landets centralregering. Tedros er selv tigrayer og tidligere sundheds- og udenrigsminister i Etiopien.

Den danske forbindelse

Dr. Tedros modtog i 2017, kort tid efter at han var tiltrådt WHO-chefposten, Danida Alumni Prize, som er en udmærkelse, der det år for første gang blev uddelt. Prisen gives til en person, der har studeret i Danmark på et stipendium fra Danida og sidenhen har gjort en positiv indsats i sit hjemland.

I 1988 forlod Tedros for første gang sit hjemland og kom til København. Han studerede på det der dengang hed Dansk Bilharziose Laboratorium.

I sin takketale efter at han havde taget imod prisen sagde han blandt andet:

”Det var faktisk her i København, at jeg havde min første oplevelse med universel sundhedforsikring. Det var før jeg egentlig vidste, hvad det var. For her i Danmark havde jeg sundhedssikring for første gang i mit liv. Det gav mig ro i sindet og efterlod et blivende indtryk i mig.”

Læs også: WHO’s direktør får ny dansk ærespris i København

Kontroverser

Ikke alle har været lige glade for den 56-årige Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Op til valget af ham i 2017 var der beskyldninger om, at han havde dækket over flere udbrud af kolera i Etiopien, da han var sundhedsminister – en anklage som han bestemt benægtede.

Under det første år af corona-pandemien blev WHO stærk kritiseret af USA’s daværende præsident Donald Trump. Trump mente, at verdenssundhedsorganisationen håndterede krisen for dårligt og var alt for ukritiske overfor Kina, hvor pandemien havde sit udspring. Trump-regeringen overvejede at stoppe sine bidrag til WHO – bidrag, som i 2019 løb op i 400 millioner dollars, hvilket er omkring 15 procent af organisationens budget.

En tredje kontrovers er Tedros’ kritik af den etiopiske krigsførelse i konflikten med styret i delstaten Tigray. I konflikten, som har stået på mere end et år, har de etiopiske myndigheder isoleret Tigray, hvilket blandt andet betyder, at humanitære organisationer har yderst svært ved at komme ind med forsyninger til den nødlidende befolkning.

Det har Tedros kritiseret, og det er blevet taget ilde op i Addis Ababa. Udover at beskylde Tedros for at være aktivt medlem af den regerende bevægelse i Tigray, TPLF, har den også officielt over for WHO anklaget ham for dårlig opførsel.

Født i Eritrea

Han blev født i Asmara, hovedstaden i det nuværende Eritrea, 3. marts 1965. Eritrea var dengang en del af Etiopien, og derfor har han i dag Etiopisk statsborgerskab.

Hun er uddannet fra universiteterne i Asmara, London og Nottingham. Han har en PhD i ”community health” fra sidstnævnte.

I begyndelse af karrieren var han embedsmand i det etiopiske sundhedsministerium og senere stod han i spidsen for malariabekæmpelsen i Tigray og blev leder af hele sundhedssektoren i Tigray. I 2005 blev han sundhedsminister og fortsatte som sådan til 2012, hvor han blev udnævnt til udenrigsminister. Det var han i fire år indtil han blev valgt til posten i WHO.

Svar: UNDPs chef hedder Achim Steiner og FAOs chef hedder QU Dongyu.