Kenya: EU sætter projekt-finansiering i bero efter overgreb mod stamme

3236396367_11cbf69b14_o
Cherangany Hills.
Foto: Juliana Rotich (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

22. januar 2018

I sin iver efter at beskytte naturen forsøger Kenyas myndigheder smide en stamme af hyrdefolk ud fra et skovområde i det vestlige Kenya. En person er angiveligt blevet dræbt i forbindelse med myndighedernes seneste forsøg på at få stammen til at flytte sig, skriver avisen The East African.

Konflikten har stået på i årtiet men er i de seneste år blevet endnu mere aktuel på grund af et EU-finansieret vandprojekt, der handler om at bevare bjergskovene, der er kilder til landets floder.

Ifølge FN’s menneskerettighedsorganisation, OHCHR, ankom flere end 100 bevæbnede medlemmer af Kenya Forest Service til Sengwer-folkets område 25. december ankom. De affyrede de skud, afbrændte mindst 15 huse og dræbt flere husdyr.

Det har nu fået EU til at suspendere en bevilling på 3,6 milliarder kenyanske shilling, der skulle bruges til renovering af to af landets fem naturlige vandtårne, skriver The East African. Beløbet svarer til knap 213 millioner danske kroner.

Læs mere om projektet i denne pressemeddelelse fra EU.

EU’s repræsentation i Kenya har tidligere advaret myndighederne mod at bruge tvang mod lokale og om at det i givet fald ville føre til, at EU-finansieringen ville blive sat i bero. Det er så det, der nu er sket, lyder det fra EU’s repræsentant i Kenya.

Naturlige vandtårne

Sagen drejer sig om stammen Sengwer, der bor i Embobut-skoven i Cherengany Hills.

Cherangany Hills er en bjergkæde i den vestlige del af landet mod grænsen til Uganda. Området er et af Kenyas største skovområder og vigtigste naturlige vandtårne. Naturlige vandtårn er bjergskove, der er væsentlige kilder til store floder. Det andet naturlige vandtårn, der er med i det EU-finansierede projekt er Mount Elgon. I denne sammenhæng kaldes Cherangany Hills og Mount Elgon “tvillinge-vandtårnene”.

Sengwer-folket har ifølge organisationen Survival International boet i Embobut-skoven, der breder sig over Cherangany Hills i århundreder. Dets medlemmer mener selv, at de beskytter naturen i området. Det er myndighederne dog uenig i. Her mener man, at hyrdefolket skader økosystemet.

Stammen har i årevis kæmpet med landets myndigheder om retten til at bo i skoven, som de blev skidt ud af under det britiske kolonistyre, skriver avisen.

Ifølge avisen flyttede stammen tilbage til skoven i 2014 på trods af, at dens medlemmer har modtaget kompensation for at være blevet smidt ud.

Det seneste forsøg på at få Sengwe-folket til at flytte begyndte ifølge FN’s menneskerettighedsorganisation OHCHR omkring jul.

FN-eksperterne, der holder øje med situationen, anmodede de kenyanske myndigheder om at holde inde og anbefalede samtidig at EU satte finansieringen af vand-projektet i bero, hvilket altså blev imødekommet.

NGO’er støder sammen

Sagen er blot ét af flere eksempler fra forskellige steder i verden, hvor hensynet til miljø og økosystemer støder sammen med hensynet til oprindelige folk. 

Det giver fra tid til anden udslag i at to rettighedsorganisationer finder sig selv på hver sin side af en konflikt, der har udspring i et naturområde. 

Det er blandt andet sket for organisationerne Survival International og World Wildlife Foundation, som man kan læse om i The Ecologist.