Knap hver tredje kvinde oplever fysisk eller seksuel vold

Forfatter billede

Tal fra WHO bekræfter, at vold i et ægteskab eller parforhold er udbredt og rammer kvinder over det meste af verden. Næsten hver tredje kvinde i verden har været udsat for vold fra deres kæreste eller ægtefælle.

Næsten en tredjedel (30 procent) af verdens kvinder siger, at de har oplevet fysisk og/eller seksuel vold fra en kæreste eller ægtefælle.

Det viser en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, skriver DR Nyheder forud for kvindernes internationale kampdag på søndag den 8. marts.

7,2 procent af de adspurgte kvinder i WHO’s undersøgelse siger desuden, at de har oplevet voldtægt eller anden form for seksuel vold fra en person, der ikke var deres partner.

Forklaringen skal blandt andet findes i, at man i mange lande anser vold for en normal adfærd i hverdagen, siger lektor i antropologi og formand for Sex og Samfund, Bjarke Oxlund, til DR Nyheder.

”Der er stadig en hel del samfund, der ikke har gjort op med volden. Og omfanget kan ses som et praj om, hvor ustabilt det samfund er,” mener han.

Bebrejder kvinden

På trods af, at både denne rapport og andre før den sætter tal på, hvor udbredt volden er, foretrækker mange stadig at se de voldsomme oplevelser, som kvinder oplever, som usammenhængende begivenheder, der finder sted i den private konfliktsfære inden for parforholdet og uden for de politiske beslutningstagere og sundhedsvæsnets rækkevidde.

Andre bebrejder kvinderne selv for volden, i stedet for at bebrejde gerningsmændene.

I mange tilfælde, hvor kvinder udsættes for seksuel vold af en person, der ikke er deres partner, beskyldes kvinden ofte for at afvige fra socialt accepterede normer, fremgår det af rapporten fra WHO.

Det kan være eksempelvis at være på det forkerte sted eller at være klædt i det forkerte tøj.

Når der er tale om partnervold, kan undskyldningen for at begå volden være, at kvinden bebrejdes for at have talt med en anden mand, nægtet samleje, ikke har spurgt om lov fra deres partner til eksempelvis at gå ud eller at besøge deres familie.

I andre eksempler, som WHO er stødt på, bebrejdes kvinden for på anden vis ikke at opfylde sin rolle som hustru eller partner.

”Vold er en mandesag”

Også UN Women for Peace har i anledning af kvindernes internationale kampdag fokus på emnet.

Organisationen, der arbejder for at forebygge og bekæmpe vold mod kvinder og piger verden over, deltager blandt andet i en march gennem New York.

Det er vigtigt at huske på, at det ikke er kvinders ansvar alene at bekæmpe vold mod kvinder, lyder det i en pressemeddelelse fra UN Women for Peace forud for kampdagen.

”Vold i hjemmet er ikke en ‘kvindesag’, det er en ‘mandesag’. Når først det bliver en kvindesag, er det for sent,” siger Rema DuPont, bestyrelsesmedlem i UN Women for Peace.