Konference i København med fokus på blodigt overgreb på små piger

Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Kan det virkeligt være rigtigt, at 3 millioner piger risikerer at blive omskåret om året? At der sker et sådant smertefuldt og muligvis livstruende overgreb på små piger i 2014? Svaret er ja.

Det er den dystre baggrund for den internationale konference om pigeomskæring, der finder sted tirsdag i Landstingsalen på Christiansborg, og interessen for at deltage er stor.  230 deltagere har fået plads, og der er flere på venteliste.

Konferencen er arrangeret af FN’s Befolkningsfond UNFPA, FN’s Børnefond UNICEF, den britiske NGO Orchid Project og Foreningen Mod Pigeomskæring, og den finder sted i forbindelse med det fællesnordiske møde, som det nordiske forskernetværk FOKO – Forskning Om Kvindelig Omskæring – holder i København på onsdag.

Men konferencen finder sted i sin egen ret, idet arrangørerne aktivt medvirker til at intensivere kampen mod omskæring, så man kan få bremset dette blodige overgreb på små pigers krop og på deres rettigheder. Det anslås at 125 millioner kvinder er blevet omskåret.

Formålet med konferencen er således at sætte fokus på og atter skabe debat om pigeomskæring. Med deltagelsen af politikere og medier håber arrangørerne, at man kan skærpe interessen for forebyggelse af pigeomskæring.

Desuden ønsker de at skabe øget viden om, hvordan der arbejdes med emnet i forskellige lande, om hvilke resultater, der er opnået og om hvilke metoder, der virker.

FMG  – brud på pigers rettigheder

FGM – Female Genital Mutilation – er et brud på pigernes menneskerettigheder  ifølge Convention to Eliminate of all forms of Discrimination against Women: CEDAW, Art. 5 og Convention on the Rights of the Child/Børnekonventionen. Og efter pres fra bl.a. afrikanske lande vedtog FN’s generalforsamling en resolution mod FGM den 20. december 2012.

FN’s generalsekretær Ban KI-moon har gentagne gange sagt, at ”there is no developmental, religious or health reason to cut or mutilate any girl or women”,  men omskæring er en ikke blot umenneskelig, men sejlivet praksis.

UNFPA og UNICEF forsøger f.eks. at komme den til livs i Afrika gennem et fælles program imod pigeomskæring i 17 afrikanske lande, og målet er at udrydde pigeomskæring inden for en generation.

Programmet gennemføres i tæt samarbejde med lokalsamfundene, og flere end 12.000 lokalsamfund har efter oplysning og debat besluttet at afskaffe traditionen. Blandt andre inddrages religiøse ledere som fortalere for at afskaffe pigeomskæring, da de bekræfte, at traditionen ikke er religiøst begrundet. Muslimske fortalere mod pigeomskæring fremhæver f.eks, at Koranen understreger, at man ikke skal gøre skade på børn.

Prominente globale debattører

Konferencen tirsdag lægger op til et bredt debatmøde med prominente globale aktører på området. De vil gennemgå både de nyeste forskningsresultater, politiske fremskridt og pege på de massive udfordringer, der fortsat er i bekæmpelsen.

Blandt talerne på konferencen er:

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary

Mogens Jensen, handels- og udviklingsminister

Hans Brattskar, statssekretær, Udenrigsministeriet, Norge

Lynne Featherstone, vice-statssekretær for international udvikling, Storbritannien  

Dr. Morissandas Kouyaté, generalsekretær for Inter-African Committee on Traditional Practices

Nafy Diop, koordinator for UNFPA/UNICEF Joint Programme on FGM/C

Julia Lalla-Maharajh, stifter og CEO, Orchid Project, Storbritannien

Molly Melching, stifter og eksekutivdirektør, Tostan,  Hovedkvarter i Senegal

 

Fakta om pigeomskæring

– Mere end 125 millioner piger og kvinder er blevet omskåret ide 29 lande i Afrika og Mellemøsten, hvor traditionen er koncentreret.

– Traditionen findes dog også i andre verdensdele og blandt immigranter i Vesten.

– Med den eksisterende prævalens er 3 millioner piger i risiko for at blive omskåret om året. Det svarer til 8000 om dagen.

– Pigeomskæring foretages typisk på piger mellem 0-15 år.

– Ved en pigeomskæring fjerner man helt eller delvist pigens ydre kønsorganer. Omskæringen har ingen sundhedsmæssige fordele, men er kun til skade for piger på kort og langt sigt.

– Pigeomskæring udføres ofte under primitive og uhygiejniske forhold, uden bedøvelse.

– Indgrebet er ekstremt smertefuldt og kan medføre blødninger, infektioner og dødsfald. På længere sigt kan pigeomskæring give alvorlige komplikationer i forbindelse med sex, graviditeter og fødsler.

– Der er ingen religion, som foreskriver pigeomskæring. Det er en flere tusinde år gammel tradition, som startede i Egypten og bunder i kulturelle og sociale forhold.

– Omskæring er en klar overtrædelse af pigers menneskerettigheder.

– Forældre får deres døtre omskåret, fordi de vil dem det bedste. Omskæring kan være en betingelse for accept i lokalsamfundet og en nødvendighed for, at piger kan blive gift. 

(Oplysninger fra UNFPA, UNICEF og WHO)

Mere på www.unicecef.dk/stop

Se også  http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/22-09-14/danmark-l-gger-82-millioner-i-ny-fond-kvinders-ret