Kost til hiv-patienter vigtigere end hidtil antaget

Laurits Holdt

En fjerdedel af de hiv-smittede i en række afrikanske lande dør inden for de første måneder af behandlingen på grund af underernæring. Nu har danske og etiopiske forskere påvist, at ernæringstilskud markant forbedrer patienternes tilstand.

Omkring 25 mio. mennesker i Afrika lever med hiv – den virus, der kan føre til aids i udbrud. Udbredt underernæring er identificeret som én af årsagerne til, at op mod en fjerdedel af patienterne i en række afrikanske lande dør inden for de første par måneder af den medicinske behandling.

Et forskningssamarbejde mellem Københavns Universitet og Jimma University i Etiopien viser nu, at et dagligt ernæringstilskud i de tre første måneder af den medicinske behandling markant forbedrer patienternes tilstand:

”Patienterne tog tre gange mere på i forhold til dem, der startede ARV-(livsforlængende) behandling uden et tilskud. Og i modsætning til den gruppe, som kun fik medicin, tog patienterne ikke blot fedt på – en tredjedel af vægtstigningen bestod af muskelmasse. Derudover blev patienternes gribestyrke forbedret og dermed også deres evne til at klare deres arbejde og dagligdags gøremål,” siger ph.d. Mette Frahm Olsen.

Hun er en af forskerne bag projektet, og sammen med Alemseged Abdissa hovedforfatter på artiklen i BMJ (British Medical Journal).

Resultaterne viste også en effekt på immunforsvaret:

”De typer celler i immunforsvaret, som bliver undertrykt af hiv, blev hurtigere restitueret hos de patienter, der fik et ernæringstilskud med valleprotein. Så effekterne af tilskuddet er målbare og meget relevante for hiv-patienter, der lever i lande, hvor underernæring er udbredt,” fortsætter Mette Frahm Olsen.

Patienterne fik dagligt 200 gram peanutbutter tilsat enten soja- eller valleprotein, samt vitaminer og mineraler over en tre måneders periode. Fordelen ved tilskuddet er en høj energitæthed og et lavt vandindhold, der gør at det kan holde sig længe i et varmt klima.

Den type tilskud er oprindeligt udviklet til svært underernærede børn, men blev modificeret til forskningsprojektet, så det passede til voksne hiv-patienter.

Medicin giver utilstrækkelig vægtstigning

Inden ARV-medicinen blev tilgængelig, var hiv karakteriseret af massive vægttab, som gjorde ernæringens centrale rolle svær at overse. Men i dag bliver betydningen af en nærende kost i forbindelse med hiv-behandling ofte glemt:

”Vi ved, at underernæring er en af drivkræfterne i aids-epidemien, bl.a. fordi dårlig ernæring gør det lettere for virus at angribe kroppens immunforsvar”, siger ph.d. Mette Frahm Olsen og uddyber:

“Men i dag bliver betydningen af ernæring ofte ignoreret, fordi patienterne tager på i vægt, når de starter ARV behandling. Derved kan den behandlende læge fejlagtigt tro, at ernæringstilstanden er normaliseret. Men hvis patienten ikke samtidig får en nærende kost bliver vægtøgningen utilstrækkelig og vil overvejende bestå af fedt”.

Forskningsprojektet viser også, at det er muligt at integrere et ernæringstilskud i de etiopiske hiv-patienters hverdag uden at forstyrre kulturelle, sociale og religiøse praksisser for hvad man spiser, hvornår og med hvem.