Kunstauktion skal hjælpe etiopiske børn i skole

Børn i 1. klasse får her undervisning i midlertidige lokaler, indtil det nye skolebyggeri er færdigt.
Foto: Viden for Alle
Forfatter billede

Tal R, Katrine Ærtebjerg, HuskMitNavn, Cathrine Raben Davidsen, Keld Moseholm. Det er kun fem af flere end 60 danske og internationale kunstnere, som har doneret værker til en velgørenhedsauktion på kunstmuseet ARoS i Århus lørdag den 26. september kl. 12.

Værkerne kan besigtiges fra onsdag den 16. september i museets åbningstid. De er opstillet for gennemsyn på ARoS Niveau 3, hvor også auktionen finder sted. Bemærk at der skal betales sædvanlig entré til museet til både gennemsyn og auktion.

Auktionen holdes til fordel for skolebyggeri i Etiopien, og alle indtægter ved salget går ubeskåret til formålet.

Alle børn har ret til at komme i skole

Bag arrangementet står organisationen ELSA, der består af frivillige og ulønnede privatpersoner. Den har siden 1994 samlet penge ind i Danmark og forestået skolebyggerier i Etiopien, hvilket har givet flere tusinde børn mulighed for at komme i skole.

Trods flotte vækstrater i de seneste år er Etiopien stadig et af verdens fattigste lande, og væksten er langtfra nået ud i alle hjørner af landet. Selv om regeringen løbende bygger nye skoler, og selv om der mange steder undervises i skiftehold, er der stadig ikke plads til alle børnene, så enhver ny skolebygning er mere end velkommen.

Børnene vil ikke noget hellere end at gå i skole. Og ELSA er af den overbevisning, at alle børn har ret til at komme i skole, og at uddannelse er den mest langsigtede og bæredygtige vej ud af fattigdommen i Etiopien. Det er baggrunden for organisationens arbejde.

Penge fra kunsten

Forkortelsen ELSA står for Ewiket Lehibret Support Association. Ewiket Lehibret er amharisk og betyder Viden for alle. Langt størstedelen af pengene til byggerierne kommer i form af donationer fra kunstnere samt gaver fra fonde og privatpersoner. ELSA får ikke tilskud fra det offentlige.

”Uden kunstnernes enestående velvilje gennem de mange år kunne vi aldrig have gennemført arbejdet. Vi er dem meget taknemmelige,” siger Gert Jensen.

En række danske kunstnere har også gennem årene været på besøg ved byggerierne, hvor de har stået for udsmykning i samarbejde med lokale kunstnere. Ligeledes har skolerne flere gange haft besøg af volontører fra Danmark, som har været med til at undervise de meget åbne og nysgerrige etiopiske børn.

Besøg et projekt

Det er muligt at besøge projekterne i kortere eller længere tid. Senest har en større gruppe elever fra Odder Internationale Højskole besøgt ELSA’s hidtil største projekt: Et helt uddannelsescenter placeret mellem en række fattige landsbyer ved Nilen, nær storbyen Bahir Dar i det nordvestlige Etiopien.

Her er indtil videre bygget børnehave, grundskole og high school-afdeling, og forhåbentlig kommer der også en teknisk skole. Højskoleeleverne var med til at undervise, lige som de lavede kreative projekter sammen med børnene.

Da alle i og omkring organisationen arbejder uden løn, er det gennem alle årene lykkedes at holde administrationsudgifterne nede under 10 procent. Det sikrer, at de penge, der kommer ind –  blandt andet ved den kommende auktion – gør gavn, hvor det var tiltænkt af giverne, skriver ELSA.

Læs mere om ELSA og auktionen og se alle værkerne

Spørgsmål kan rettes til ELSAs formand Gert Jensen, tlf. 23 64 86 88. Mail: [email protected]

Se også www.bruun-rasmussen.dk og www.aros.dk