Læger uden Grænser bag ny redningsindsats til havs

800px-boat_people_at_sicily_in_the_mediterranean_sea
Forfatter billede

En ny indsats med hurtigtgående gummibåde, overvågnings-droner samt et mandskab på 20 personer skal yde livreddende hjælp til mennesker, der er kommet i nød på vej fra Afrika til Europa over Middelhavet.

Operationen vil løbe i det kommende halve år fra maj 2015 til oktober 2015, skriver Læger uden Grænser i en pressemeddelelse.

I den periode ventes tusinder af mennesker at risikere deres liv i forsøget på at nå sikker havn i Europa.

Sidste år var den dødelige rekord for mennesker, der krydsede Middelhavet. Mere end 3.400 døde i forsøget på at nå Europa.

I år forventes dødstallet at blive endnu højere, da der er endnu mindre assistance til både i nød.

Den italienske flådes søgen og redningsoperation, Mare Nostrum, blev nedlagt i november 2014 på grund af manglende støtte fra europæiske regeringer, og der er ikke kommet en erstatning.

Dødsfald på Europas dørtrin

”Europa har vendt ryggen til mennesker på flugt fra nogle af de værste humanitære kriser i nyere tid. Beslutningen om at smække dørene i og bygge fæstninger betyder, at mænd, kvinder og børn er tvunget til at risikere deres liv for at tage på en desperat rejse over havet,” siger Arjan Hehenkamp, der leder indsatsen for Læger uden Grænser.

”Det fjerner ikke problemet at ignorere denne situation. Europa har både ressourcerne og et ansvar for at forhindre flere dødsfald på dets dørtrin og må handle for at undgå det”, tilføjerArjan Hehenkamp.

3.000 reddet på 60 dage

I de kommende måneder vil hold fra Læger uden Grænser og MOAS i en fælles indsats blive placeret i det centrale Middelhav ombord på MY Phoenix, et 40 meter langt redningsfartøj.

Redningsfartøjet MY Phoenix bliver udstyret med hurtigtgående gummibåde og overvågnings-droner samt et mandskab på 20 personer, som vil yde livreddende hjælp til mennesker i nød.

“Vores motivation er enkel,” siger MOAS’ direktør Martin Xuereb.

“Ingen fortjener at dø, og vi vil gøre alt i vores magt for at sikre, at dem, der føler sig tvunget til at påtage sig denne livsfarlige rejse i interimistiske fartøjer, ikke drukner. Da vi lancerede vores aktiviteter sidste år, reddede vi 3.000 mennesker på 60 dage. Vi håber at gøre endnu mere i år, nu da vi opererer sammen med Læger uden Grænser. “

Et hold fra Læger uden Grænser, bestående af to læger og en sygeplejerske, vil være om bord på skibet.

De har udstyr til livreddende nødhjælp, til at behandle dehydrering, brændstof-forbrændinger, alvorlig solskoldning og underafkøling, som forventes at være nogle af de mest presserende medicinske behov hos mennesker, der måske allerede har tilbragt dage på havet.