Længe ventet pulje har fået nyt navn: OpEn

udenrigsministeriet
Så er der omsider nyt om arvtageren efter den hedengange oplysningspulje, der er klar til at modtage de første ansøgninger 1. september.
Foto: Jørgen Skytte
Gerd Kieffer

12. maj 2022

OpEn. Det bliver navnet på Udenrigsministeriets nye oplysnings- og engagementspulje, der skal afløse den oplysningspulje, Udenrigsministeriet lukkede i foråret 2020 og lod afløse af en midlertidig engagementspulje i 2020-21.

Det meddeler Civilsamfund i Udvikling (CISU), der sammen med Fonden Roskilde Festival vandt opgaven som forvalter af puljen.

Samtidig er udkastet til retningslinjer for den nye pulje sendt i offentlig høring, og to stillinger som bevillingskonsulenter, der skal starte i jobbet 1. august, er opslået. Målet er at åbne for projektansøgninger 1. september.

Store ambitioner om at nå ’de neutrale’

”Vi gør globalt udsyn, solidaritet og engagement til en folkesag”, hedder det som en slags slogan for puljen. Høringsmaterialet lægger stor vægt på at nå de dele af den danske befolkning, som betegnes som ’de neutrale’: ”’De neutrale’ er folk, der ikke interesserer sig for, ikke har særligt kendskab til eller ikke har taget stilling til global udvikling,” hedder det. Og det understreges, at ’de neutrale’ findes alle steder, for eksempel i gymnasieklasser. Og det eksempel er ikke tilfældigt valgt.

”Der har været kritik af, at for meget oplysningsmateriale tidligere henvendte sig til målgrupper, der allerede var informerede om og engagerede i globale forhold,” siger Jeef Bech, sekretariatsleder hos CISU.

”Vi vil gerne markere, at det er vigtigt at nå neutrale grupper for at gøre globalt engagement til en folkesag. Men vi vil ikke på forhånd vælge bestemte målgrupper fra, for ’de neutrale’ findes i alle målgrupper, og vi er inspirerede af analyser fra vores sparringspartner DeltagerDanmark, der viser, at de neutrale bedst nås via mennesker i deres egen målgruppe, der er engagerede.”

Medier ikke nævnt, men de er med

Det var ikke mindst filmproducenter og mediefolk, der blev ramt af Udenrigsministeriets pludselige lukning af den gamle oplysningsbevilling, også fordi den midlertidige engagementspulje var mere rettet mod ngo’er end mod medier. De har derfor set frem til den nye pulje med spænding og vil nok hæfte sig ved, at de ikke er nævnt direkte i listen over, hvem der kan søge om støtte.

Men de er ikke glemt, forsikrer Helene Kannegaard, bevillingskonsulent hos CISU:

”I det oprindelige materiale fra Udenrigsministeriet er listen over, hvem der kan søge puljen, meget lang og nævner både mediehuse, film- og spilproducenter og mange flere. Vi har valgt at gøre listen enkel og rummelig, og de er alle sammen inkluderet under betegnelsen ’private virksomheder’. Men det her er jo et høringsmateriale, og er der ønske om at få det præciseret, kan vi gøre det, for der skal ikke herske tvivl om, at den nye pulje også er åben for den type af ansøgere.”

Op til 2,5 millioner kroner pr projekt

OpEn skal i alt fordele 20,8 millioner kroner om året. Pengene kan gå enten til oplysnings- eller engagementsprojekter, men også til projekter, der kombinerer de to formål. Der bliver to årlige ansøgningsfrister, den første allerede 1. september i år.

Der kan søges om støtte fra 50.000 helt op til 2,5 millioner kroner, og princippet er, at jo højere beløb, der søges om, desto større krav. Der vil højst blive bevilget støtte til to ansøgninger om året med et ansøgt beløb på over 1,5 millioner.

Puljen vil også støtte såkaldte ’formidlingslegater’ med beløb fra 20.000 til 100.000 kr. De er en videreudvikling af rejsestipendierne fra den tidligere oplysningspulje. Der er afsat i alt en million kroner om året til formidlingslegater, og dem kan der søges om løbende hele året. 

Holdet bag den nye pulje

CISU og Fonden Roskilde Festival har med CISU i spidsen dannet et konsortium, der i fællesskab skal forvalte OpEn. Den praktiske forvaltning kommer CISU med hovedsæde i Aarhus til at stå for, mens det bliver et bevillingsudvalg på fem medlemmer, understøttet af to bevillingskonsulenter, der skal behandle ansøgningerne.

De to stillinger som bevillingskonsulenter er slået op med ansøgningsfrist 20. maj. OpEn har også indkaldt kandidatforslag til bevillingsudvalget, der skal have fem medlemmer. Og det er en meget breds kreds af aktører, der kan indstille medlemmer, for, som det hedder: ”Kandidater skal repræsentere en aktør i Danmark blandt danske civilsamfundsorganisationer, faglige organisationer, private virksomheder, fonde, offentlige institutioner eller selvejende- og kulturinstitutioner.”

CISU og Fonden Roskilde Festival samarbejder med DeltagerDanmark og The Why Foundation, der ikke formelt er en del af konsortiet, men fungerer som sparringspartnere i udviklingen af puljen og i det videre arbejde med at udvikle understøttende aktiviteter. OpEn skal nemlig ikke bare fordele bevillinger, men også stå for fælles aktiviteter med henblik på at videreudvikle oplysnings- og engagementsarbejdet.

”I denne indledende periode har vores fokus været på at få hele bevillingssystemet på plads, så vi er helt klar til at modtage de første ansøgninger 1. september, men vi glæder os også til at komme i gang med denne – og meget vigtige – del af opgaven,” siger Helene Kannegaard.