Lars Løkke kritiseres for ikke at deltage i FN-klimaceremoni

obama_cop15_europeans
Lars Løkke med ryggen til ved COP15 i København i 2009
Foto: White House - Public Domain
Thomas Jazrawi

I december blev den nye globale klimaaftale fejret i Paris. Nu skal dokumentet underskrives af verdens nationer. Derfor har FN’s Generalsekretær Ban Ki-moon inviteret til officiel ceremoni på den internationale Moders Jords Dag, d. 22. april.

Det bliver imidlertid uden den danske statsminister, fremgår det af flere medier. I stedet vil den danske klimaminister, Lars Chr. Lilleholt, føre fyldepennen i New York.

Flere organisationer har kritseret statsministeren for ikke at prioritere ceremonien i New York.

”Danmarks statsminister bør naturligvis i lighed med en lang række andre stats- og regeringschefer være med til at understrege vigtigheden af den fortsatte kamp for at bekæmpe klimaforandringer”, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, ifølge et telegram fra Ritzau.

Ingen nordiske statsministre med til ceremonien

Klimaminister Lars Chr. Lilleholt forsvarer statsministeren.

”Det er en helt useriøs kritik, der er skudt helt over målet. Der er heller ingen andre nordiske statsministre, der deltager. Det er helt naturligt, at en lang række lande sender deres energi- og klimaminister”, siger Lars Chr. Lilleholt, ifølge et andet Ritzau-telegram.

I Ekstra Bladet kalder han Socialdemokraternes kritik for personforfølgelse

”Det er skudt helt ved siden af. Det er den sædvanlige omgang personforfølgelse fra Socialdemokraterne og forsøg på at at finde et mindre hår i suppen”, lyder det.

Det er endnu uvist, hvor mange statsledere, der deltager i ceremonien. Men de helt store og tunge nationer har udtalt, at de vil underskrive aftalen d. 22. april.

Kritiske klimaorganisationer

Danske klimaorganisationer er utilfredse med, at statsministeren ikke skal føre pennen for Danmark d. 22. april. Det fremgår af et telegram fra Ritzau. 

”Ban Ki-moon forsøger at sikre, at underskriftsceremonien får den største deltagelse nogensinde, og Danmark bør gøre alt, hvad vi kan, for at støtte op om den globale klimaindsats. Det gør vi ved at sende statsministeren, fordi det er signal om, at det tages alvorligt på højeste niveau”, siger John Nordbo, klimachef i Verdensnaturfonden, ifølge telegrammet. 

”Danmark gemmer sig bag alle de fodslæbende EU-lande, og regeringen synes tydeligvis ikke, vi skal gøre mere, selv om vi er meget langt fra, hvor vi skal være”, lyder det fra Jens Mattias Clausen fra Greenpeace.