Mærsk forgyldes af Pentagon

Redaktionen

A.P. Møller – Mærsk er på vej til at blive en af de store økonomiske sejrherrer i Irak, skriver Politiken tirsdag.

Med det amerikanske forsvarsministerium Pentagon som samarbejdspartner er A.P. Møller – Mærsk gruppens opgaver i forbindelse med Irakkonflikten vokset i lyntempo de seneste år. Det viser en ny rapport fra “World Policy Institute”.

A.P. Møller – Mærsks amerikanske selskab, Maersk Line Limited har således oplevet en vækst i samarbejdet med Pentagon på hele 167 procent fra 2003 til 2004.

Ifølge World Policy Institute havde selskabet i 2003 kontrakter med Pentagon til en værdi af 2,389 milliarder US dollar. I 2004 nåede tallet op på 6,387 milliarder dollar – svarende til ca. 36 milliarder kr.

Maersk Line Limited er dermed det logistikselskab, som har øget samarbejdet med Pentagon mest. Ifølge World Policy Institute har Maersk Line Limiteds skibe – ud over at transportere fødevarer og andet almindeligt gods – været brugt til omfattende transporter af bl.a. ammunition og kampvogne.

Maersk Line Limited er et datterselskab af A.P. Møller – Mærsk, men fungerer som et selvstændigt amerikansk selskab – ellers ville selskabet ikke kunne vinde de amerikanske militærkontrakter.

Maersk Line Limited vandt for nylig en ny milliardkontrakt i USA. – I januar underskrev vi en 10-årig kontrakt med det amerikanske forsvarsministerium, som gør, at vi skal drive yderligere 19 skibe i forbindelse med deres MSP-program, fortæller adm. direktør John Reinhart.

Den amerikanske militærkontrakt er så givtig, fordi Maersk Line Limited får 12 mio. kr. om året for hvert skib, også når de ikke bruges af Pentagon. I disse perioder sejler de i helt normal fragtfart – mens millionerne fortsætter med at tikke ind på kontoen, anfører Politiken.