Mogens Jensen varsler lukning af GGGIs kontor i København

Forfatter billede

Det er udmeldingen efter at handels- og udviklingsministeren fredag for første gang mødtes med det omstridte grønne klimainstitut, GGGI’s, nye admin. direktør Yvo de Boer, som tidligere har været i front for FN’s klimapanel.

GGGI overvejer fremtiden for sine kontorer uden for Sydkorea, hvor instituttet har hovedsæde. Beslutninger om de såkaldte satellitkontorers fremtid forventes truffet af GGGI’s bestyrelse på det førstkommende bestyrelsesmøde i juni og det betyder efter alt at dømme, at organisationens kontor i København nedlægges.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) og Yvo de Boer var på mødet enige om behovet for, at GGGI skærper fokus på organisationens kerneopgave nemlig at skabe konkrete resultater i form af grøn omstilling i udviklingslandene.

Begge er tilfredse med, at organisationen “har fået ryddet op ved at strømline de økonomiske og administrative procedurer i Seoul-hovedsædet, og at man nu er godt i gang med at rulle forbedringerne ud på landeniveau.

Nu handler om at det se fremad”, som det hedder i en presse-meddelelse fra udenrigs-ministeriet fredag.

Yvo de Boer har anbefalet, at GGGI koncentrerer sine aktiviteter i u-landene og i Seoul-hovedsædet, og at fremtiden for organisationens satellit-kontorer overvejes i det lys.

Dropper København for overordnet mål

Mogens Jensen siger hertil:

“Danmarks egne bistandseksperter har netop i en rapport peget på, at GGGI bør have en mere strategisk tilgang til at bekæmpe fattigdom og sikre grøn vækst i udviklingslandene og inddrage civilsamfundet mere for at gøre u-landenes strategier for grøn vækst mere robuste”.

“GGGI er en ung organisation og har en størrelse, hvor det giver rigtig god mening at fokusere på aktiviteterne i udviklingslandene frem for i København og London”.

“De tanker er helt i tråd med vores, og jeg bakker derfor fuldt op om Yvos anbefaling, også selv om det betyder nedlæggelse af GGGI’s kontor i København”.

“Det er helt afgørende for mig, at organisationen fremadrettet fokuserer indsatsen i de lande, det hele handler om og som i den grad har brug for grøn omstilling”.

“Selv om kontoret i København lukker, kan danske virksomheder fortsat bidrage væsentligt til den globale grønne omstilling, og gennem vores plads i bestyrelsen vil vi også fremadrettet kunne påvirke GGGI’s arbejde”.

Politisk tvivl om danske penge til GGGI

Mogens Jensen lægger til:

“Regeringen ønsker at fortsætte den danske støtte til GGGI fra 2014-16”.

“Fortsat støtte vil netop afhænge af, at oprydningen fortsætter, at vi får positive revisionsrapporter hvert år, og at GGGI fortsat styrker økonomistyringsfunktionerne i de lande, hvor man rådgiver de lokale regeringer”.

Flere politiske partier udenfor regeringen ønsker ikke, at Danmark fortsætter sin støtte til det skandaleramte institut – senest også det tidligere regeringsparti, SF, der mener pengene kan bruges bedre andre steder.

Enhedslisten: Mogens Jensens illusioner er ufattelige

Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, kalder det i en presseudtalelelse fredag “ufatteligt, at Mogens Jensen og regeringen stadig har illusioner om, at en organisation som GGGI vil kunne spille nogen rolle for dansk udviklingsbistand”.

GGGI kom sidste år i offentlighedens søgelys, da det kom frem, at Lars Løkke Rasmussen (V), havde rejst for en million kroner i sit embede som formand for organisationen. Pengene gik til flyture på første klasse, luksushoteller og limousiner.

Siden er der kommet flere sager frem om overforbrug og tvivlsomme metoder frem, og derfor burde Danmark for længst have droppet at samarbejde med GGGI, mener udviklingsordføreren.

“For de fleste står det klart, at den organisation grundlæggende er uegnet til at arbejde for os. Kun regeringen har ikke forstået, at GGGI er en møllesten om halsen på den og kompromitterer dansk udviklingsbistand”, siger Christian Juhl og føjer til:

“Regeringen får intet fornuftigt får ud af at bevilge yderligere 90 millioner kr. til GGGI”.

Yvo de Boer mødtes fredag eftermiddag med danske NGOer for at drøfte den fremadrettede strategi for GGGI.