Mozambique: Crowdfunding skal hjælpe iværksættere på vej

danishknowhowtrainingcarmedlogo
Deltagere i Ingrower-projektet i Moamba i Mozambique.
Foto: Danish Knowhow
Laurits Holdt

I landsbyen Moamba i den sydlige del af Mozambique er ungdomsarbejdsløsheden høj –  næsten 80 procent – og den økonomiske aktivitet lav. Men lige uden for landsbyen ligger store områder med frugtbar landbrugsjord. Og de bliver nu udnyttet til at skabe udvikling i området. 

Det ville danske Anders Frigaard lave om på. Han er indehaver af virksomheden Danish Knowhow. Sammen med José Machado etablerede han derfor et lokalt joint venture, der driver landbrugsprojektet Ingrower Moamba, hvor 30 iværksættere producerer kyllinger og grøntsager til det lokale marked. 

Ingrower råder over 300 ha landbrugsjord samt vandingsmaskiner, lagre, kyllingehuse, slagteri, indkvarteringsmuligheder, kontorer og klasseværelser. 

Deltagerne skal etablere deres egen virksomhed

Medarbejderne underviser iværksætterne i at styre en produktion og drive en forretning. Målet er, at de unge iværksættere kan forlade Ingrower efter ca. halvandet år og etablere deres egne virksomheder uden for projektet. Til det mangler der opstartskapital.

”Hver person har brug for 20.000 kr. til at starte sit eget landbrug i Moamba,” forklarer Anders Frigaard som fortsætter:

”For 20.000 kr. kan vi ændre deres liv og skabe jobs og udvikling i lokalområdet. Derfor søger vi midler via crowdfunding til at sende de unge afsted. Efter halvandet år hos Ingrower har de viden om, hvordan de styrer produktionen og forretningen. Nu mangler de blot opstartskapital til at starte for sig selv.”

Søger crowdfunding

For tiden er der 14 unge mennesker, som er blevet uddannet, på projektet. De søger nu kapital til at starte deres egen produktion. Man kan støtte dem direkte med kapital på Coop Crowdfunding.

”Det er vigtigt at slå fast, at Ingrower ikke er et traditionelt udviklingsprojekt. Det er et forretningsprojekt. For os handler udvikling om forretning. Selvfølgelig skal administration, infrastruktur og uddannelse være på plads. Men herfra er det forretningen, der skaber værdi og øger velfærden i området. Jo mere forretning, desto mere udvikling. Det er det, vi gerne vil opnå med projektet,” siger Anders Frigaard.

Se mere på Coop Crowdfunding og  www.danishknowhow.com.