Musikfestival skal være med til at administrere oplysningsmidler

Roskilde Festival skal sammen med tre andre organisationer forvalte Udenrigsministeriets engagements- og oplysningspulje.
Foto: Andrew Benge/Getty Images
Laurits Holdt

18. marts 2022

Rettelse 29.03.2022: I en tidligere version af artiklen var det uklart, hvordan puljens midler fordeles på henholdsvis bevillinger, administration og andre aktiviteter. Det er der nu rettet op på.

Den nye oplysnings- og engagementspulje fra Udenrigsministeriet har fundet sit endelige hjem. Det bliver et konsortium bestående af CISU og Roskilde Festival i samarbejde med DeltagerDanmark og The Why Foundation. Det er ikke en stor overraskelse, for konsortiet var den eneste, der bød på opgaven, som vi skrev i december 2021.

Da puljen i efteråret blev sendt i udbud var planen, at der blandt de interesserede skulle udvælges fem, som skulle inviteres til at komme med en endelig ansøgning. Men der var altså blot en enkelt interesseret.

Der er afsat 25 millioner kroner til puljen. Heraf skal 4,2 millioner bruges til ”at udvikle, rådgive og forvalte puljen, arrangere events og at støtte netværk og andre former for udveksling af erfaringer på tværs af de brancher, der kan søge støtte fra puljen,” som Roskilde Festival skriver på sin hjemmeside. Helt konkret betyder det, at der er 1,5 millioner til forvaltning og administration og 2,7 millioner til aktiviteter, udvikling, programmering, rådgivning og netværk.

Det betyder, at der er 20,8 millioner i puljen til bevillinger.

Senest i juni regner konsortiet med at kunne komme med mere information om puljen, og i slutningen af sommeren eller begyndelsen af efteråret forventer sekretariatsleder i CISU, Jeef Bech, at det vil være muligt at søge puljen.

Oplysnings- og engagementspuljen er afløser for Udenrigsministeriets oplysningspulje, der i årtier har støttet oplysningsarbejde om og fra udviklingslande.

Puljen blev suspenderet i foråret 2020. Det skete uden, at ministeriet oplyste om det, og i første omgang var det på grund af coronapandemien. Men som en del af ministeriets store “omtænkning” af oplysnings- og engagementsarbejde blev puljen lukket permanent. En proces som senere kostede magasinet 360 grader livet.

I puljen bliver der godt én million kroner til rejsestipendier, som kan søges af for eksempel journalister.