Nairobiprisen 2021 går til….

image1-3
Kirsten Larsen

4. juli 2021

“Natascha Rée Mikkelsen holder den humanitære fane højt i en tid, hvor regeringen svigter de principper, vores udviklingssamarbejde traditionelt hviler på. Hun har for “Repatriate the Children” i et fornemt samarbejde med andre dygtige journalister leveret et ekstraordinært og anerkendelsesværdigt stykke kommunikationsarbejde, hvor hun forsvarer globale humanitære værdier mod snæver dansk intolerance.”

Sådan står der på dette års Nairobipris, som Natascha Rée Mikkelsen fik overrakt ved Nairobi-klubbens generalforsamling 1. juli. Nairobi-klubbens formand Bjørn Førde fortalte, at tre medlemmer uafhængigt af hinanden havde indstillet netop hende, og at hun havde fået over halvdelen af samtlige afgivne stemmer.

Nairobi-klubben – for medie-og fagfolk, der arbejder med formidling af udviklingssamarbejde, globale udviklingsspørgsmål og udenrigsstof – uddeler hvert år Nairobiprisen til en person, gruppe eller organisation, som “på anerkendelsesværdig måde har bragt de fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande..”

Æresmedlem og modtager af Nairobiprisen 2010, journalist og forfatter Knud Vilby, fortalte, hvorfor han syntes, det var Natascha Rée Mikkelsen, der skulle hædres i år.

Knud Vilby understregede, at danske medier på mange måder er mere provinsielle og indadskuende, end da han i 1970’erne var med til at stifte Nairobiklubben. Lige nu udelukker EM i fodbold og corona stort set alt andet i de dominerende nyheder, og vi får mindre og mindre at vide om verden.

“Det er særlig slemt lige nu, men det er en generel tendens. Det er svært at trænge igennem med nyheder om noget vigtigt, og derfor har det været centralt og afgørende, at Natascha Ree Mikkelsen har været så ihærdig og tålmodig og har arbejdet over lang tid, så sandheden om børnene i de syriske lejre nåede frem til politikere og den danske offentlighed.”

Hun har arbejdet med problemer om islam og islamiske krigere siden 2014, hun er kommet i lejrene siden 2019, og for at komme det sidste stykke besluttede hun så at gå aktivistvejen og medstifte Repatrate the Children, Denmark i 2020.

Prismodtager Natascha Rée Mikkelsen og Nairobi-klubbens formand, Bjørn Førde


Foto: Nairobi-klubben

“Man kan normalt diskutere et skifte fra tilstræbt objektiv journalistik til aktivistme, men netop fordi danske medier og dansk journalistik er så provinsiel og indadvandt har den journalistiske aktivisme været helt nødvendig.”

Knud Vilby spørger,  om vi overhovedet ville have en generel viden om fangelejrene i den kurdiske del af Syrien, hvis ikke det havde været på grund af aktivistiske journalister som Natascha. Ree Mikkelsen.

Ifølge ham fortjener hun en stor del af æren for, at det nu er lykkedes at få en modvillig regering til at bøje sig og tage den store gruppe børn og nogle mødre hjem, men det er ikke slut med det.

Han lagde vægt på, at det ikke har været let.

“Da jeg googlede Natascha Rée Mikkelsen, så jeg hende blandt andet beskrevet som ”islamofobil venstrefløjsaktivist, der arbejder for at få terrorister og deres børn til Danmark””

I sin takketale nævnte Natascha Rée Mikkelsen blandt andet, at hendes arbejde med mennesker i dette konfliktfyldte hjørne af verden i høj grad var startet som en reaktion på personlige oplevelser, som havde berørt hende dybt. Det overbeviste hende om nødvendigheden af at grave dybere og formidle oplysninger om situationen til en bredere offentlighed. plus senere at forene det journalistiske med det organisatoriske, da hun sammen med andre etablerede en dansk afdeling af organisationen ’Repatriate the Children’ – en undertiden vanskelig balancegang, for en journalist.

Natascha Rée Mikkelsen fortalte også, at mange havde hilst oplysninger og organisering velkommen, men de mere end blot ’kritiske’ kommentarer og reaktioner havde også været en del af det, de havde været nødt til at forholde sig til.