Nairobiprisen 2022 deles af dokumentarist og fotograf

Filmdokumentarist Helle Toft Jensen og fotograf Finn Brasen modtog Nairobiprisen 2022.


Foto: Kim Dang Trong
Laurits Holdt

19. maj 2022

”Det er to stærke visuelle profiler med et livslangt engagement i formidling af oplysning om ‘de andre’ i den såkaldt tredje verden og begge med et særligt fokus på yngre målgrupper,” sagde Bjørn Førde, da han i egenskab af formand for Nairobi-klubben overrakte prisen.

I sin begrundelse for at have indstillet Helle Toft Jensen og fotograf Finn Brasen til Nairobiprisen, sagde journalist og forfatter Alex Frank Larsen:

”De to er indstillet sammen, da de har flere fælles træk: Over 40 års virke med u-landsoplysning. Den visuelle tilgang, startede i det små med sort-hvide dias og en pædagogisk formidlerrolle. Siden udviklet hos begge til en variation af kvalitets-film, video, TV og stills, altid med fokus på Nord-Syd og de menneskelige dimensioner. De fortjener en pris for det lange seje træk og den utrættelige fastholden af, at de billeder, som glider ind i søgeren, skal give oplysning og oplevelse, baseret på engagement, troværdighed og respekt for både medvirkende og modtagere.”

Om prismodtagerne

Helle Toft Jensen er en kreativ filmisk iværksætter, medskaber af Spor Media, instruktør på en lang række personlige dokumentarfilm, kursusleder, en flittig deltager på filmfestivaler i de varme lande og distributør af tredje verdensfilm til Danmark. Det har desuden gjort hende til en inspirator for yngre filmskabere og undertiden fotograf på sine egne film. Som så mange andre startede hun med at producere et lyd-dias-show, det første fra Nicaragua i 1979, da hun var 22 år. Siden gik det via 16 mm film til teknisk avancerede og komplekse produktioner, men altid båret af et personligt engagement, der har dialogen i fokus og en solidaritet med sine medvirkende. Som hun selv formulerer sin vision:

“Det er vigtigt for mig, at mine hovedpersoner er subjekter og ikke objekter for vores kamera. Det er i deres konflikter og visioner vi skal kunne spejle os – og blive klogere. Jeg ønsker at skabe forståelse for og tro på forandring – både på det personlige og globale plan. Jeg følger ofte mine hovedpersoner gennem flere år,” siger hun.

Efter at Helle flyttede til Ærø, har den lille ø været scenen for en række tankevækkende dokumentarfilm med et globalt perspektiv. Film om Ærø som bæredygtig energiø, den store grønne omstilling og senest den rørende ‘Fremmede i Karl Oves Paradis’ om en stor gruppe asylsøgende drenge, der møder den danske provins, mens de venter på at få deres asylsager afgjort. Ærøboerne kvitterede for indsatsen ved at tildele Helle Kulturprisen 2022 fra Ærø Kommune. Om filmen er på vej til at blive vist i flere lande.

Finn Brasen har i et livslangt virke brugt kameraet for at fokusere på de vilkår, som store dele af verden lever under. Som ung lærer i Sydsjælland valgte han at bruge sine kræfter som formidler af oplysninger om den store verden præget af forskellen mellem rige og fattige. Det kunne ikke kun skildres fra et kateder med ham selv i centrum, erkendte han. Derfor lærte han sig at formidle oplysningerne til et større publikum, først med sort-hvide billeder i pædagogiske hæfter, senere diapositiver og smalle 8 mm farvefilm, og endnu senere med de nyeste teknikker inden for video, film og lyd. Han gjorde det så dygtigt og engageret, at han måtte forlade sin lærergerning og blev en efterspurgt formidler af det man kalder u-landsoplysning – med opgaver som både fotograf, AV-konsulent for Danida og diverse ngo’er samt medarbejder for ligesindede journalister ved de store medier (ingen nævnt og ingen glemt, i særdeleshed ikke DR’s Frode Højer Pedersen!) og i en årrække underviser for kommende talenter i de varme lande. Her har især Thailand, Bangladesh og Myanmar trukket på hans evner.

Samarbejdet mellem Alex Frank Larsen og Finn Brasen omfatter både tre TV-serier for DR om sporene efter den danske slavefortid ‘(Slavernes slægt’, ‘Slavernes spor’ og ‘Danskernes Afrika’) og enkeltprogrammer om eksempelvis bilharziose i Afrika, samt nogle endnu ikke offentliggjorte TV-dokumentarer.

Læs mere på Finn Brasens hjemmeside.

Om Nairobiprisen

Klubben kan en gang om året uddele ’Nairobiprisen’ til en person, gruppe eller organisation, som på anerkendelsesværdig måde har bragt fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande.

Læs mere på Nairobi-klubbens hjemmeside.