NGO truet med lukning efter kritisk rapport om Tanzanias regering

Redaktionen

Af Lisbeth Jensen, MS-Tanzania

Den tanzanianske undervisningsminister Joseph Mungai truede i den forløbne uge HakiElimu med at fjerne dens godkendelse som NGO.

Efter en meget udskældt ny NGO-lov skal alle NGOer hvert år have deres godkendelse fornyet. Det er ikke første gang, en minister åbent truer med at at lukke munden på en kritisk NGO, men det er første gang i den nye lovs levetid.

Men HakiElimu tav ikke stille. De gik til pressen med deres forklaringer, og de fik opbakning fra andre NGOer samt en avis.

HakiElimu arbejder med uddannelsespolitiske spørgsmål. Deres brøde bestod i, at de har samlet oplysninger fra 6 regeringsrapporter om resultaterne siden 2002 i et landsdækkende uddannelsesprogram og sammenlignet dem med de mål, regeringen havde sat sig for programmet.

Den 21-sider lange rapport fremhæver både de ting, der er lykkedes, men bestemt også de mål, der ikke er nået. Rapporten blev først sendt til ministeriet til udtalelse, men da HakiElimu efter en måned ikke havde hørt noget, offentliggjorde de rapporten. Ministeren gik derefter straks på tv og radio og truede dem.

Lige så hurtigt bakkede sammenslutningen Feminist Activist Coalition med 14 af sine medlemmer i ryggen HakiElimu op og krævede en undskyldning fra ministeren. 2 MS-partnere – TANGO, paraplyorganisationen af NGOer i Tanzania og YAV, Youth Action Volunteers – er aktivt med.

Avisen The African fulgte op med en leder, der fordømte ministerens trussel med ordene: At lukke munden på en NGO løser ikke de store udfordringer, regeringen står over for i uddannelsessystemet.

– Regeringen har altid truet med at lukke kritiske NGOer. Men nu står vi midt i en proces, hvor alle NGOer skal godkendes efter den nye lov. Vi må holde godt øje med, hvordan HakiElimu bliver behandlet, siger advokat Evod Mmanda, som har været lederen af advocacykampagnen op til vedtagelsen af den nye lov.

Hverken ministeren eller regeringen har svaret, og landets øvrige aviser har ikke fulgt op på sagen.

Baggrund:
Den nye NGO- lov, som netop er trådt i kraft, er blevet til gennem en lang proces, hvor NGOerne var med i starten gennem MS-partneren TANGO, men i den sidste ende satte regeringen alle forslag til side og lavede sin egen lov. Men TANGO fortsatte sit lobbyarbejde og fik små forbedringer igennem.

TANGO har dog stadig hårde kritikpunkter mod loven:

– Strider mod grundlovens forsamlingsfrihed og ytringsfrihed
– Kolliderer på punkter med straffeloven
– Paraplyorganisationer ikke tilladt. (regeringen har dog sagt, at TANGO må fortsætte, og det vil blive fulgt nøje)
– Geografiske begrænsninger så det er svært at føre en sag fra distriktsniveau til regeringsniveau.
– NGOer skal hvert år indsende årsrapport for fortsat godkendelse

NGO-samfundet, både nationalt og internationalt, frygter, at den nye lov vil blive brugt til at stække kritiske og kreative folkelige grupper og organisationer.

De frygter, at loven vil skabe frygt og forsigtighed i stedet for et åbent samarbejde mellem regering og civilsamfund, som det er forudsat i regeringens overordnede politik.

Også MS skal godkendes efter den nye lov, og de internationale organisationer i Tanzania snakker nu sammen om, hvordan det skal gøres.

Lisbeth Jensen er informationsmedarbejder i MS-Tanzania

Kilde: www.ms.dk