NGOer: Afrikanske migranter tvinges mod syd af Marokko

Forfatter billede

Flere NGOer i Marokko beskylder landet for ulovligt at tvinge afrikanske migranter tilbage fra grænsen til Spanien og dumpe dem i hovedstaden Rabat uden adgang til lægelig bistand og anden hjælp, skriver magasinet Jeune Afrique tirsdag.

Flere NGOer i Marokko beskylder landet for ulovligt at tvinge afrikanske migranter tilbage fra grænsen til Spanien og dumpe dem i hovedstaden Rabat uden adgang til lægelig bistand og anden hjælp, skriver magasinet Jeune Afrique tirsdag.

En hjælpeorganisation har lukket sit center, der ikke kunne klare presset fra et hidtil uset antal syge og sårede migranter.

30.000 migranter fra Afrika syd for Sahara befinder sig illegalt i landet ved porten til Europa ifølge de marokkanske myndigheder, og mange af dem ved de spanske enklaver Ceuta og Mellila, som er de to eneste grænser via landjorden mellem Afrika og Europa.

Ti internationale NGOer i Marokko kræver, at FN sender internationale observatører til de to spanske enklaver, Ceuta og Mellila, for at undersøge formodet overtrædelse af afrikanske migranters rettigheder, anfører Jeune Afrique.

Ifølge organisationerne har de marokkanske myndigheder de seneste måneder været igang med at drive migranterne i den nordlige del af landet sammen og tvinge dem tilbage mod syd.

De rapporterer, at migranter i stort antal samles op ved grænserne til de spanske enklaver og køres i politibusser blandt andet til Rabat, hvor de dumpes forskellige steder.

Må lukke overbelastet center

En af NGOerne, den katolske hjælpeorganisation Caritas følte sig nødsaget til i sidste uge at lukke sit nødhjælpscenter i Rabat.

Siden 1.marts har centret ydet læge- og socialhjælp til i alt 1.500 migranter, et hidtil uset antal ifølge centerleder Chloé Faouzi, der i et interview med Jeune Afrique d. 26.3 forklarer:

“Vi har måttet tage os af sårede migranter nordfra, som ikke har modtaget nogen eller kun rudimentær behandling, og det har vi faktisk ikke kapacitet til, og dertil kommer at de omkringliggende sundhedsfaciliteter også er oversvømmede.”

Hun siger uddybende til magasinet, at medlemmerne af en paraplyorganisation til beskyttelse af migranters rettigheder i Marokko (la Plateforme protection-migrants) siden december sidste år flere gange har underrettet myndighederne om det, de betegner som en illegal praksis.

Men indtil nu har de spanske myndigheder ikke givet nogen forklaring og i øvrigt heller ikke officielt vedgået den tvungne flytning af migranter fra den nordlige del af landet.

Hun forklarer videre, at det risikerer at undergrave hele den positive integrationsproces, som tidligere er sat i værk fra marokkansk side.

Send internationale observatører

I en officiel meddelelse i tirsdags fra de ti NGOer i Marokko hedder det bl.a.:

“Vi kræver at Rådet for menneskerettigheder i Marokko og FN sender internationale observatører til grænserne ved Ceuta og Melilla med det formål at undersøge vold mod migranter og alvorlige brud på deres rettigheder.”

Den spanske regering appellerede endnu engang i fredags til EU om at tage del i ansvaret for den illegale immigration.

Et planlagt møde onsdag mellem den spanske og marokkanske indenrigsminister er ifølge de spanske medier blevet udskudt til næste måned.

Forud for dette møde opfordrede Human Rights Watch de to regeringer til at iværksætte procedurer der kan beskytte migranternes rettigheder og afstå fra summariske tilbagesendelser fra grænsen.

“At sende mennesker tilbage uden retmæssig sagsbehandling og undersøgelse af behov for beskyttelse er en overtrædelse af spansk, europæisk og international lov”, udtaler Judith Sunderland, seniorforsker ved menneskeretsorganisationen.

“Specielt i lyset af at tilbagesendte migranter risikerer vold og andre overgreb fra marokkanske sikkerhedsstyrker.”