NGO’er: Egyptens kommende valg er hverken frit eller fair

tahrir_square_on_february11_jonathan_rashad
Syv år efter Egyptens oprør i 2011 tramper regeringen på de grundlæggende rettigheder, som demonstranterne kæmpede for, siger 14 menneskeretsorganisationer.
Foto: Jonathan Rashad (arkiv/CC)
Forfatter billede

Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, har kontinuerligt krænket egypternes helt grundlæggende rettigheder. Desuden har hans regering anholdt flere potentielle modkandidater ved valget og forfulgt deres tilhængere.

Kandidater anholdt og presset til at trække sig

Den undertrykkelse, der finder sted forud for Egyptens præsidentvalg den 26.-28. marts, er en væsentlig optrapning i et politisk miljø, der nægter folks ret til politisk deltagelse og ytringsfrihed, forening og fredelig forsamling.

”De egyptiske myndigheder bør straks frigive alle de, der er anholdt for at deltage i politiske kampagner eller for at ytre hensigt om at stille op som præsidentkandidater i valget,” siger de 14 menneskeretsorganisationer.

Myndighederne har på det seneste anholdt to potentielle kandidater, der havde ytret ønske om at opstille til præsidentvalget. Det er pensioneret generalsekretær Sami Anan og oberst Ahmed Konsowa.

En tredje potentiel kandidat, Ahmed Shafiq, som er tidligere premierminister og øverste chef for det egyptiske luftvåben, blev tilsyneladende placeret under en form for husarrest på et hotel, indtil han trak sig fra valgkampen.

To andre vigtige potentielle kandidater, menneskerettighedsadvokaten Khaled Ali og et tidligere parlamentsmedlem, Mohamed Anwar al-Sadat, har annulleret deres respektive registrering til valget. De henviser til det undertrykkende miljø og deres bekymring for deres tilhængers sikkerhed og regeringens manipulation.

Kun én modkandidat

Den eneste nuværende kandidat, der stiller op mod præsident al-Sisi, er Mousa Mostafa Mousa, leder af al-Ghad-partiet, som støtter regeringen. Han registrerede sit kandidatur den 29. januar, som var fristen for at lade sig registrere. Det skete efter, at parlamentsmedlemmer, der støtter regeringen, havde brugt tid og kræfter på at overbevise ham om at stille op.

Indtil dagen før han registrerede sit kandidatur, var han en del af en kampagne til støtte for, at al-Sisi skulle have sin anden valgperiode.

De påpeger, at regeringens handlinger strider mod landets forfatning, ligesom det er en klar krænkelse af Egyptens internationale forpligtelser, herunder den internationale konvention om borgerlige og politiske rettigheder (ICCPR), det afrikanske charter om menneskerettigheder og folkerettigheder (ACHPR) og Den Afrikanske Unions 2002 Erklæring om principperne for demokratiske valg i Afrika.

Oppositionen opfordrer til boykot

Regeringens klapjagt på kritiske røster og det stigende pres på menneskerettighedsforkæmpere og uafhængige rettighedsorganisationer betyder, at det er ekstremt vanskeligt for indenlandske og udenlandske organisationer at foretage en effektiv overvågning af valget.

Ifølge flere medier er antallet af organisationer, der får lov til at overvåge valget, faldet med 44 procent i forhold til det sidste præsidentvalg i 2014.

Den 6. februar indledte anklagemyndighedens kontor en undersøgelse mod 13 af de førende oppositionspolitikere, der opfordrede til en boykot. Anklagemyndigheden beskylder dem for at ville vælte regeringen.

Vesten støtter Sisi-regimet

Samtidig opfordrer organisationerne til, at Europa og USA indstiller al militær hjælp, som den egyptiske regering kan anvende til at undertrykke sine politiske modstandere. I stedet bør man fokusere på at sikre konkrete forbedringer til beskyttelse af de grundlæggende rettigheder, lyder det.