NGOer: Laveste andel af penge til u-landsvirket nogensinde vil gå til os

Forfatter billede

​​NGOernes statstilskud til u-landsvirket fra Danida beskæres med yderligere 36 mio. til 758 mio. kr. Det giver en total besparelse på over 31 procent på bistanden gennem de folkelige Danmark.

Det er denne gang ikke alle, der rammes, men kun de særlige puljer, hvor der spares yderligere 21 mio. kr., samt de såkaldt strategiske Initiativer, der får 15 mio. kr. mindre end planlagt næste år.

Den totale besparelse på puljerne bliver på 35 procent. Globalt Fokus bemærker, at de præcise tal ikke er bekræftede af udenrigsministeriet. Derfor kan der optræde mindre udsving.

Puljerne:

Puljeorganisation

CISU (Civilsamfund i Udvikling): 150 mio. i 2015 og 97,58 mio. i 2016

Besparelse: 35 procent

Danske Handikaporganisationer: 42 mio. i 2015 og 27,35 mio. i 2016

Besparelse: 35 procent

DMRU (Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling): 18 mio. i 2015 og 11,73 mio. i 2016

Besparelse: 35 procent

DUF (Dansk Ungdoms Fællesråd): 11 mio. i 2015 og 7,15 mio. i 2016

Besparelse: 35 procent

Renovering og forsendelsesordningen: 12 mio. i 2015 og 7,76 mio. i 2016

Besparelse: 35 procent

Globalt Fokus: 9 mio. i 2015 og 5,82 mio i 2016

Besparelse: 35 procent

CISU vil “holde hovedet koldt”

En af de markante aktører i NGO-bistanden, samarbejdsplatformen CISU for små og mindre foreninger og grupper (græsrødderne) med ca. 300 NGOer som medlemmer, skriver torsdag i en udtalelse, at man “holder hovedet koldt trods nedskæringerne”.

Netop som CISUs bestyrelse havde udstukket kursen i forhold til en dramatisk nedskæring på 26 pct., kom meldingen om flere nedskæringer, hedder det. Og videre:

Den endelige finanslov ser nemlig ud til at ramme CISU hårdere end regeringens forslag. Torsdag 3. december meldte forligsparterne ud, at CISU skæres i omegnen af 13 millioner kroner yderligere.
 
“Vi var lige kommet igennem en hård runde, hvor vi måtte skære til, prioritere og tænke nyt, da nyhederne om yderligere nedskæringer ramte os” siger bestyrelsesformand Louise Hindenburg i CISU.
 
Bestyrelsen havde justeret budgetter og indsendt dem, så Udenrigsministeriet kan godkende dem inden 2016, da de dårlige nyheder kom den anden vej.

“Fuldt berettiget vrede eller vantro, men….”
 
“I sådan en situation kan man let forfalde til at lade sig styre af en i øvrigt fuld berettiget vrede eller vantro, men nu trækker vi vejret dybt og bygger videre på det arbejde, vi har været igennem”, siger Hindenburg.
 
En nedskæring på 26 pct. er hård nok i sig selv, lyder det.

I bestyrelsens plan for udmøntningen (af besparelserne) er der alvorlige konsekvenser for sekretariatets ydelser til medlemmer, bemandingen på sekretariatet og for puljens størrelse næste år.

Færre kurser og færre medarbejdere
 
“Der vil være betydeligt færre kurser i foråret og Civilsamfundspuljen vil blive mindre, og samtidig har vi måttet reducere medarbejderstaben”, forklarer Louise Hindenburg og pointerer, at arbejdsmængden ved at forvalte puljen formentlig vil være uændret.
 
Sammen med bestyrelsen og sekretariatet vil hun nu arbejde på dels at få ministeren til at forklare rationalet bag nedskæringerne, dels finde en måde at få de langt færre penge til at slå til.

Det står dog klart, at december-ansøgningsrunden (til puljerne) 2015 ikke vil blive berørt.
 
Planen, der blev lavet før de nye ekstra nedskæringer, kan ses på

http://www.cisu.dk/aktuelt/besparelser-i-2016

Forklar os rationalet, Kristian Jensen

De fem puljer, der bliver beskåret med 35 pct. næste år, har torsdag sendt et brev til udenrigsminister Kristian Jensen (V), hvor de anmoder om en forklaring på nedskæringerne.
 
Her skriver CISU, Danske Handicaporganisationer, Globalt Fokus, Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling bl.a.:
 
"Vi er på vegne af vore mange medlemmer og deres parterne ude i verden meget forundrede over denne anden nedskæringsrunde. Det fremstår meget uheldigt, at det brede folkelige danske engagement med masser af resultater ude i verden skal pålægges endnu en hård nedskæring”.

“Der er tale om et ofte frivilligt båret arbejde, der trækker på hele den danske foreningstradition og ønsket om, at folk ude i verden deltager aktivt og bidrager til deres egen udvikling"
 
Læs hele brevet her:

Yderligere nedskæring af puljeorganisationernes u-landsindsatser

Kære Kristian Jensen

Vi er fem danske netværk: Danske Handicaporganisationer (DH), Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling (DMRU), Globalt Fokus, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) samt CISU – Civilsamfund i Udvikling, der på vegne af dit ministerium forvalter en række puljer inden for udviklingsbistand og civilsamfund.

Vi organiserer tilsammen flere end 450 danske folkelige foreninger fra alle dele af samfundet (CISU alene ca. 300, red.).

Vi understøtter deres arbejde, hvor de gennem frivillige indsatser og med både egne og Danidas midler arbejder sammen med deres partnere fra udviklingslande for at reducere global fattigdom, styrke civilsamfund og fremme demokratisk udvikling.

Regeringens finanslovsforslag betød, at ramme- og puljeorganisationer fik deres bevillinger for 2016 og fremefter beskåret med 26,3 procent.

Det er en voldsom nedskæring, der har betydet, at vi alle måtte tilpasse de næste fireårige budgetter for 2016-19 og fremsende disse den 16. november til dit ministerium – og herefter tage de nødvendige konsekvenser.

Nu kun to uger senere får vi så besked om endnu en for os markant beskæring af budgetterne – denne gang med knap 12 procent yderligere – med virkning fra om en måned!

Vi finder det højst beklageligt, at nedskæringerne på civilsamfundsområdet udelukkende rammer organisationer med puljeordninger.

Vi er på vegne af vore mange medlemmer og deres parterne ude i verden meget forundrede over denne anden nedskæringsrunde.

Det fremstår meget uheldigt, at det brede folkelige danske engagement med masser af resultater ude i verden skal pålægges endnu en hård nedskæring.

Der er tale om et ofte frivilligt båret arbejde, der trækker på hele den danske foreningstradition og ønsket om, at folk ude i verden deltager aktivt og bidrager til deres egen udvikling.

Vi skal på denne triste baggrund anmode om et møde med dig snarest muligt.

Her vil vi gerne drøfte rationalet for dispositionen samt perspektiverne for fremtidens folkeligt forankrede udviklingsarbejde herunder mulighederne for at ændre beslutningen.

Det vil ikke mindst være gavnligt, når vi skal forklare de flere end 450 organisationer og deres partnere ude i verden om deres fremtidige muligheder for støtte.

Det gælder også vore kurser og rådgivning til dem om at kunne agere klogt i en kompleks verden.

Vi ser frem til et snarligt møde med dig.

Med venlig hilsen

Globalt Fokus, Lars Udsholt, formand

Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, formand
Civilsamfund i Udvikling (CISU), Louise Hindenburg, formand

Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, Tage Kleinbeck, formand
Dansk Ungdoms Fællesråd, Signe Bo, formand