Ny digital platform gør menneskerettigheder nemmere for virksomheder

Laurits Holdt

Platformen er en open-source database med mere end 1.000 indikatorer, der gør virksomheder og andre i stand til at vurdere egne firmapolitikker, procedurer og fremgangsmåder omkring menneskerettigheder, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Coca-Cola, Nestlé og Shell har allerede haft glæde af indikatorerne.

Virksomheder ved godt, hvorfor det er vigtigt, at de overholder menneskerettighederne. Men det er ikke altid let at leve op til i praksis, hvis man opererer i en lang række forskellige lande med forskellige virkeligheder og med tusindvis af ansatte. Derfor er problemet for virksomhederne, hvordan man gør det i praksis.

Det er blevet lettere at finde ud af i dag. Institut for Menneskerettigheder stiller nemlig indikatorerne til dets Human Rights Compliance Assessment-værktøj gratis til rådighed. Det sker ved lanceringen af instituttets Human Rights Indicators for Business platform.

Bag de tekniske termer gemmer sig mere end 1.000 indikatorer fordelt på 200 spørgsmål. Hvis man som virksomhed løber spørgsmålene igennem, får man en klar vurdering af, hvor menneskerettighederne halter.

”Vi er glade for at gøre indikatorerne tilgængelige for alle og enhver. Mere end 400 virksomheder har allerede brugt dem til at vurdere sig selv – og til at forbedre menneskerettighederne hos sig selv. Indikatorerne baserer sig på 80 menneskerettighedsstandarter, så hvis man starter der, er man godt på vej, hvis man er en virksomhed, der ønsker at arbejde forsvarligt,” siger Allan Lerberg Jørgensen, der er leder af Institut for Menneskerettigheders Menneskerettigheder- og Udviklingsafdeling.

Klare globale resultater

Blandt de firmaer, der allerede har brugt indikatorerne med succes, finder man giganter som Coca-Cola, Shell og Nestlé.

De 1.000 indikatorer fordelt på 200 spørgsmål behøves ikke alle at blive besvaret. Det vil sige, at virksomhederne kan målrette indikatorerne mod de konkrete behov.

Det har været nyttigt for BHP Billiton, der er en milliard-virksomhed indenfor minedrift, brændstof og metaller med mere end 40.000 ansatte verden over.

”Værktøjet gav os en værdifuld ramme for vores arbejde, hvor alle hovedkategorier indenfor overholdelse af menneskerettighederne blev identificeret og adresseret i henhold til vores egen risikomodel. Under risikoanalysen var værktøjet nemt at bruge og gav vigtige input til at vurdere vores kontrakter,” siger Jorge Briceno, der er ledende miljøspecialist for BHP Billiton Petroleum.

Skræddersyet til unikke situationer

Fleksibiliteten til at bruge indikatorerne i forskellige typer af virksomheder i forskellige lande er en stor styrke, mener Margaret Jungk fra Institut for Menneskerettigheder og uafhængig ekspert i FN’s Arbejdsgruppe for Menneskerettigheder og Erhverv.

”Et hold bestående af 18 udviklingsøkonomiske institutioner hjalp os med at udvikle en kompakt version af værktøjet, som nu er oversat til seks sprog og har dannet grundlag for UN Global Compact Self-Assessment-værktøjet. En gruppe på fem medicinalvirksomheder lavede deres egen version målrettet deres sektor, og i Sydafrika, Sierra Leone og Kina har forskellige grupper brugt værktøjet som grundlag for deres egne nationale versioner,” siger Margaret Jungk.

Arbejdet er ikke slut

Indikatorerne er ikke tænkt til at være statiske. Verden udvikler sig konstant og det skal indikatorerne også.

Derfor starter Institut for Menneskerettigheder nu også en hjemmeside for indikatorerne. Den giver forskellige interessenter mulighed for at give feedback, som kan føre til ændringer, tilføjelser og forbedringer af indikatorerne.

”Med hjemmesiden gør vi det muligt for virksomheder, civilsamfundsorganisationer og andre interessenter at bidrage til, at vi hele tiden er skarpe på, hvad der er brug for, hvorfor det er vigtigt, og hvordan vi skal gribe arbejdet med menneskerettighederne an. Det vil alt sammen føre til forbedringer af menneskerettighederne,” siger Allan Lerberg Jørgensen.

Læs mere

Platformen Human Rights Indicators for Business

Human Rights Compliance Assessment-portalen

Mere information om Human Rights Compliance Assessment