Ny formand for Udviklingspolitisk råd: Vi skal sparke mere gang i debatten

uganda_fix
Anne Mette Kjær i felten, hvor hun besøger en mælkeproducent i Mbarara-området i Uganda.
Foto: Privatfoto.
Gerd Kieffer-Døssing

4. maj 2020

Blå bog: Anne Mette Kjær

  • Professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet
  • Uddannet samme sted i 1994
  • Medlem af Danidas Styrelse 2008-2013
  • Medlem af bestyrelsen for Folkekirkens Nødhjælp 2013-20
  • Mange års forskningserfaring, navnlig fra Østafrika, inden for landbrug, industripolitik, forvaltning m.m.

Få dage før coronakrisen for alvor brød ud, kom nyheden om, at udviklingsminister Rasmus Prehn (A) havde udpeget professor Anne Mette Kjær fra Aarhus Universitet som ny formand for det nye Udviklingspolitisk råd. Rådet, der er valgt frem til udgangen af 2022, skal rådgive ministeren om Danmarks kort- og langsigtede engagement i udviklingslandene.

Arbejdet i det nye råd har da også i de første måneder i høj grad stået i coronaens navn. Faktisk har rådets 11 medlemmer slet ikke været samlet til et regulært møde endnu, og Anne Mette Kjær har stadig til gode at møde Rasmus Prehn personligt.

”Men det er mit indtryk, at han har sammensat dette råd blandt andet med henblik på at få en mere kritisk debat. Jeg har været i dialog med flere af rådsmedlemmerne og er imponeret over den faglige tyngde og de mange erfaringer fra vidt forskellige områder, vi tilsammen besidder. Alt det skal vi bringe i spil, og det skal ikke bare være for at blåstemple eller agere fejlfindere i de strategier og programdokumenter, vi bliver forelagt. Jeg ser gerne, at vi kommer ind på et tidligere tidspunkt, så vi med vores viden og erfaring kan være med til at præge tingene i forberedelsesfasen,” siger Anne Mette Kjær.

Hun understreger, at det selvfølgelig skal ske i respekt for, at det er folketing og regering, der vedtager strategier og bestemmer, hvordan pengene skal bruges.

Erfaring fra Danidas styrelse
Det er ikke første gang, Anne Mette Kjær skal rådgive om dansk udviklingsbistand. I perioden 2008-13 var hun medlem af Danidas styrelse, dengang udpeget af VK-regeringen, og erfaringerne fra dengang vil hun bygge videre på nu.

”I den periode, jeg var med, blev referaterne fra styrelsesmøderne gjort offentligt tilgængelige, og det var den helt rigtige vej at gå. Vi skal have størst mulig åbenhed i vores arbejde, men samtidig sikre, at rådsmøderne også bliver et forum, hvor vi frit kan udveksle synspunkter, uden at alt nødvendigvis skal føres til referat,” siger hun og tilføjer:

”Vi skal ikke debattere for debattens skyld, men for at være med til at præge tingene, og jeg fornemmede i min tid i styrelsen en stor vilje fra ’systemet’, det vil sige ministeriet, til at lytte og gå i dialog med medlemmerne, og den tradition skal vi værne om.”

Rådet skal træde ud af anonymiteten
Udviklingspolitisk råd blev indført i 2013 på initiativ af daværende udviklingsminister Christian Friis Bach og afløste Danidas styrelse. Det skete ikke uden kritik. Blandt andet lød det, at det nye råd ville få mindre indflydelse end styrelsen.

Det er da heller ikke meget, offentligheden siden har hørt til Udviklingspolitisk råd, men det vil Anne Mette Kjær gerne lave om på:

”Jeg kan sagtens forestille mig, at rådet kan være med til at sparke mere liv i den offentlige debat om udviklingsbistanden. Det er der brug for, og jeg vil gerne være med til at gøre rådet til et kraftcenter for en mere kritisk debat på det strategiske niveau, om hvordan vi bedst bruger den danske udviklingsbistand. Det kan være ved hjælp af høringer og debatter, for eksempel i forbindelse med en ny strategi.”

Mere fokus på fattigdom
Gennem adskillige år har Anne Mette Kjærs budskab lydt, at det er den langsigtede, tålmodige bistand, der med størst sandsynlighed er bedst til at mindske fattigdom.

”Og det er ikke ’bare’ en politisk udmelding, men en konklusion, jeg bygger på mange års forskning – både min egen og andre forskeres. Og Danmark er jo netop blevet rost i talrige evalueringer – blandt andet af OECD DAC – for denne type bistand, for eksempel gennem landeprogrammer,” siger hun.

Derfor har Anne Mette Kjær også flere gange advaret imod, at det traditionelt stærke fokus på fattigdom og det overordnede hensyn til de fattigste over en årrække er blevet prioriteret lavere og skubbet mere og mere ud af det danske udviklingssamarbejde, fordi der siden 2001 er kommet nye hensyn til: sikkerhed, migration, privatsektorudvikling og danske interesser.

Så sent som i november sidste år fremført hun i et indlæg i Altinget igen en advarsel mod fortsat at marginalisere fattigdomsbekæmpelse. Hun fastslog også, at hun ikke så tegn på et opgør fra den nye S-regering med den tidligere regerings markante bevægelse væk fra et fattigdomsfokus.

Det var blot et par måneder før, hun blev udpeget som ny formand for Udviklingspolitisk råd, hvor hun blandt meget andet ser frem til diskussioner om, hvordan den øgede klimaindsats kan indrettes, uden at den går ud over indsatsen for de fattige.

En af de ting, rådet til gengæld ikke kommer til at blande sig i, er niveauet for den danske bistand: Om den stadig skal ligge på 0,7 procent af BNI eller sættes op.

”Det er en politisk beslutning, som vi hverken kan eller skal blande os i, selv om alle medlemmer af rådet sikkert har en holdning til det. Vores rolle er at rådgive om, hvordan pengene bruges så godt og effektivt som muligt, og her er det vigtigste mål for mig – og det, jeg i mange år har forsket i – hvordan vi reducerer fattigdommen,” siger Anne Mette Kjær.

Jesper Heldgaard er freelancejournalist.

 

Udviklingspolitisk råd rådgiver udviklingsministeren om Danmarks kort- og langsigtede engagement i udviklingslandene. Formanden udpeges direkte af udviklingsministeren, mens de øvrige medlemmer udpeges efter indstilling fra organisationer, institutioner m.fl. Rådet mødes 7-10 gange om året.

Rådets medlemmer for 2020-22 er

  • Professor Anne Mette Kjær, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet (formand)
  • International chef Jarl Krausing, Concito (næstformand)
  • Seniorforsker Lars Engberg-Pedersen, Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS
  • Generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen, Folkekirkens Nødhjælp
  • Generalsekretær Rasmus Stuhr Jakobsen, CARE Danmark
  • International chef Marie Engberg Helmstedt, Dansk Ungdoms Fællesråd
  • Vicepræsident Bente Sorgenfrey, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Fagleder Marie Gad, Dansk Industri
  • Internationaliseringschef Jens Kvorning, SMVdanmark
  • Afdelingsleder Kenneth Lindhardt Madsen, Landbrug & Fødevarer
  • Konsulent Morten Lisborg, Migration Management Advice