Nye muligheder for at få folk i den uformelle økonomi over i den formelle

Laurits Holdt

ILO’s (FN’s arbejdsorgansiation) årlige konference i Geneve sluttede 13. juni med en såkaldt anbefaling, eller henstilling, om en overgang fra den uformelle til den formelle økonomi, skriver Ulandssekretariatet på sin hjemmeside.

Ulandssekretariatet er fagbevægelsens udviklingsorganisation.

I anbefalingen er der formuleret en række strategier og praktiske retningslinjer til udformning af politikker og andre tiltag, der kan hjælpe folk fra den uformelle til den formelle økonomi.

Det er første gang, der vedtages et ILO-instrument om den uformelle økonomi og er et helt afgørende skridt til anerkendelse, værdighed, arbejdstagerrettigheder, en løn til at leve af og sociale sikringsordninger for næsten halvdelen af verdens arbejdere – nemlig de to milliarder mennesker, som arbejder i den uformelle økonomi, lyder det fra Ulandssekretariatet.

Anbefalingen har tre væsentlige formål:

  • at skabe velfærd blandt arbejderne og sikre anstændige arbejdsvilkår

  • at udvikle små virksomheder, så de er mere produktive og kan skabe anstændige arbejdspladser – og derved også mindske uretfærdig konkurrence

  • at skabe flere indtægter til landene gennem skatter, som bl.a. kan bruges på udvikling, herunder sociale sikringssystemer

Det afgørende er nu, mener Ulandssekretariatet, at nationale regeringer i tæt samarbejde med fagbevægelse og arbejdsgivere følger op på anbefalingen. Det skal ske ved at lave nationale strategier og handlingsplaner for overgangen fra den uformelle til den formelle økonomi.

LO og Ulandssekretariatet har været en del af hele processen med at få vedtaget anbefalingen gennem støtte til den internationale faglige sammenslutning, IFS og dens partnere rundt om i verden med forberedelsesprocessen. Det er blandt andet sket gennem aktiv involvering af de lokale partnere, som organiserer arbejdere i den uformelle økonomi.

LO-sekretær og formand for Ulandssekretariatet, Marie-Louise Knuppert, som har været en af koordinatorerne i ILO komitéen, har spillet en afgørende rolle for i lobby-arbejdet rettet mod regeringer og arbejdsgivere.

Der har været god støtte og opbakning fra det danske beskæftigelsesministerium og Dansk Arbejdsgiverforening.

Der er enorm glæde blandt Ulandssekretariatets partnere, som nu vil arbejde på at igangsætte den sociale dialog med regeringer og arbejdsgivere for at sikre, at der bliver fulgt op på ILO’s anbefaling, skriver organisationen.