Nyt samarbejde skal mindske forbrug og øge genbrug

pixabay
Forfatter billede

Verden skal omstilles til en cirkulær økonomi, hvor vi forbruger mindre, sparer på ressourcerne, genbruger produkter og genanvender affald i produktionen.

I takt med den ambition præsenterede regeringen i september sin ”Strategi for Cirkulær Økonomi” med en række konkrete forslag til, hvad vi skal gøre i Danmark.

Omstillingen til cirkulær økonomi kan kun lykkes, hvis vi samarbejder internationalt om at udvikle nye forretningsmodeller og teknologiske løsninger, lyder det i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

De løsninger skal også udbredes til vækstøkonomier og udviklingslande. World Economic Forum (WEF) har etableret en global platform for cirkulær økonomi, PACE, som Danmark i forbindelse med topmødet ”Partnering for Green Growth and the Global Goals” (P4G) har tilsluttet sig.

Aftalen bliver underskrevet af udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) samt World Economic Forum.

Med aftalen får Danmark adgang til et globalt netværk af virksomheder og videninstitutioner, som kan understøtte det danske engagement på området.

Kamp mod plastikforurening

Samtidig åbnes for et tættere samarbejde mellem WEF og P4G-initiativet, hvor konkrete P4G-partnerskaber bidrager til arbejdet i PACE.

Dette gælder ikke mindst i forhold til bekæmpelse af plastikforurening i udviklingslande.

”Vi har et stærkt samarbejde med WEF, som nu yderligere konkretiseres. Vi får adgang til netværk og viden, som kan styrke vores arbejde med at fremme cirkulær økonomi i udviklingslande. Samarbejdet med PACE giver god mening som supplement til P4G-initiativet. Gennem P4G støtter vi partnerskaber, som kan gavne PACE i form af konkrete løsninger. Det gælder ikke mindst bekæmpelse af plastikforurening, som jeg personligt har engageret mig i, og hvor Danmark også har taget en række andre initiativer,” siger Ulla Tørnæs.

”Cirkulær økonomi er ikke kun en grøn og gylden mulighed. Det er også en nødvendighed. Derfor er jeg godt tilfreds med, at World Economic Forum sætter fokus på den cirkulære økonomi og ønsker et samarbejde med Danmark. Det vil blive en vigtig platform for at udvikle den cirkulære økonomi, hvor vi kan udveksle erfaringer, og hvor virksomhederne kan få mulighed for at vise deres løsninger frem. Det handler om at få mere værdi ud af mindre og samtidig reducere miljøbelastningen, og jo flere der bidrager til den cirkulære dagsorden, desto bedre vil den fungere i praksis,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Koordinator for PACE, World Economic Forum, Antonia Gawel, mener, at overgangen til en cirkulær økonomi kræver lederskab og offentlig-privat samarbejde.

”Der er et kæmpe økonomisk potentiale, men det bliver ikke indløst af sig selv. Verden oplever en utrolig grad af handling, når det gælder bevægelsen mod en cirkulær økonomi for plastik. Det skal vi udnytte til at vise, at overgangen til en cirkulær økonomi i stor skala er mulig. Det er ambitionen for Platform for Accelerating the Circular Economy, og vi er glade for at samarbejde med Danmark og P4G-initiativet for at gøre det til virkelighed.”