Oprørere truer olieselskaber i Sydsudan

Forfatter billede

Oprørsstyrker i Sydsudan forsøger at indtage den vigtige olieby Bentiu. De kræver, at de internationale olieselskaber stopper deres operationer og sender medarbejderne ud af landet. Indbyggere søger tilflugt på FN-base i byen.

Oprørere i Sydsudan kæmper med regeringsstyrker om kontrollen over den vigtige olieby Bentiu, og har forsøgt at indtage oliefelter. Det skriver flere internationale medier.

Brigadegeneral Lul Ruai Koang fra oprørssiden kræver, at de internationale olieselskaber omgående skal indstille deres arbejde og evakuere deres medarbejdere inden for en uge.

Hvis selskaberne ikke efterlever oprørernes krav, vil de blive ”lukket med magt”, og de ansattes sikkerhed vil være i fare, understregede Koang i en meddelelse, skriver den kenyanske avis The Star.

”Generobringen af Bentiu markerer første fase af frigørelsen af oliefelter”, fastslog brigadegeneralen.

En talsmand for Sydsudans hær afviste tirsdag, at Bentiu skulle være på oprørernes hænder. Han oplyste, at der fortsat var kampe mellem oprørere og regeringsstyrker.

Bentiu har flere gange været centrum for voldsomme magtkampe mellem de stridende parter i løbet af de fire måneder, den nuværende konflikt i Sydsudan har raset.

Oprørsleder truer med at fortsætte kampen

Konflikten brød ud efter præsident Salva Kiir beskyldte sin tidligere vicepræsident Riek Machar for at have planlagt et kup mod ham.

Efterfølgende gjorde Machar et forsøg på at vælte præsident Kiir. Hans styrker indtog Bentiu i januar, men blev hurtigt smidt på porten af regeringshæren.

Machar advarede mandag om, at hans styrker vil indtage hovedstaden Juba samt en række vigtige olieanlæg, og at kampen ikke slutter, før Salva Kiir er væltet.

En million er på flugt

Olieindtægterne udgjorde 95 procent af Sydsudans statslige indkomst, inden kampene begyndte. Men i de seneste måneder er produktionen faldet med 20 procent.

Det er især Kina og Rusland, der har investeret i den sydsudanske olieindustri.

Tirsdag var der meldinger om, at op mod fem russiske oliearbejdere var blevet såret, da oprørere stormede et olieanlæg i Bentiu.

FN har omkring 8000 fredsbevarende soldater i Sydsudan, herunder også en base i Bentiu, hvor omkring 9000 har søgt tilflugt, siden kampene brød ud i december.

Halvdelen af dem er kommet til i løbet af de seneste dage, oplyser FN’s humanitære koordinator i Juba, Toby Lanzer.

Over en million mennesker er på flugt fra volden i Sydsudan. De fleste befinder sig inden for landets grænser, mens andre er flygtet til Etiopien og andre nabolande.

Toby Lanzer siger til FN’s egen nyhedstjeneste, at han føler ”en vis form for harme” over at være vidne til den voldelige udvikling.

”Hvis det ikke stopper, vil Sydsudan igen få et massivt behov for hjælp”, advarer han.