Oxfam IBIS: EU hvidvasker fem af verdens værste skattely

eu-tax-havens-foto-tineke-dhaese-oxfam-680x453_skattely
Forfatter billede

”Jeg har meget svært ved at forstå den beslutning,” siger Kristian Weise i en pressemeddelelse fra Oxfam IBIS.

Han mener, at EU bliver nødt til at stramme kriterierne, så ingen skattely kan undgå at være på listen. Og så skal EU sikre, at politiske særinteresser ikke underminerer listens troværdighed.

”Midt i den gigantiske Nordea-skandale og i halen på de skandaler, der blev afsløret under Paradise Papers og Panama Papers, vælger man nu at lette presset på nogle af verdens værste skattelylande og dermed gøre det nemmere for firmaer og kriminelle at benytte sig af skattely. Det virker hovedløst,” siger han.

Få og ubetydelige ændringer

Oxfam IBIS havde på forhånd advaret om risikoen for, at kriterierne for EU’s skattelyliste er så slappe, at nogle af verdens værste skattely med ganske få og ubetydelige ændringer i deres skattepraksis kunne blive taget af listen, som EU oprettede i 2017.

”Flere af de skattely, som nu er taget af listen, spillede en central rolle i de senere års skatteskandaler, og er hver dag med til at frarøve andre lande de skatteindtægter, der skal sikre fattigdomsbekæmpelse og velfærd til millioner af mennesker over hele verden. Med dagens beslutning blåstempler man deres adfærd,” siger Kristian Weise.

EU’s skattelyliste blev vedtaget for lidt over et år siden som en reaktion på Panama Papers og Paradise Papers. Ideen med listen var at identificere de lande, som fungerer som skattely, og gennem trusler om sortlistning og sanktioner få dem til at reformere deres mest skadelige skattepraksisser.

I 2015 skjulte multinationale virksomheder 526 milliarder euro i skattely, hvoraf en tredjedel blev gemt i EU’s egne skattely. Dette fratager både rige og fattige lande for skatteindtægter, der kunne være blevet brugt på at bekæmpe fattigdom og ulighed ved at investere i offentlige ydelser som sundhedspleje og uddannelse.

Pejlemærke for pensionsselskaber

I Danmark bruger flere store pensionsselskaber EU’s skattelyliste til at afgøre, hvilke lande de ikke vil investere i. Eksempelvis skriver ATP i deres skattepolitik, at de ”investerer ikke i jurisdiktioner der på investeringstidspunktet er på EU’s sortliste”.

Også den danske Investeringsfond for Udviklingslandene (IFU), som bruger udviklingsbistand, private investeringer og danske pensionsopsparinger til at investere i udviklingslandene, bruger skattelylisten til at afgøre, hvilke lande de anser som skattely og derfor ikke investerer i.

På den nye liste over over verdens skattely, som EU offentliggjorde tirsdag, står 15 lande: Amerikansk Samoa, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Marshall Øerne, Oman, Samoa, Trinidad og Tobago, de Forenede Arabiske Emirater, de Amerikanske Jomfruøer og Vanatu.

Samtidig fjernede EU en række lande fra observationslisten (også kaldet grålisten), herunder flere notoriske skattely såsom Panama, Hong Kong, Isle of Man, Jersey og Guernsey.

Disse lande er dermed ”hvidvasket” af EU og behøver ikke levere flere reformer af deres skattesystemer.